Midsommarmat lista

Midsommar nalkas och förberedelserna är många. Vad ska stå med på inköpslistan? Vem handlar vad? Vi har samlat våra bästa tips på midsommarmat för att underlätta förberedelserna inför midsommarfirandet så mycket det bara går, så att du kan luta dig tillbaka och njuta av denna underbara högtid. Så på med midsommarkransen och värm upp inför små grodorna. Snart är årets midsommarfest äntligen igång!

Checklista mat till midsommar

För att underlätta inhandlingen till midsommar är det viktigt med förberedelse. Så vad äter man på midsommar? Vi har satt ihop en lista på 10 rätter med både klassisk och nytänkande midsommarmat för dig att ta inspiration från, eller kopiera rakt av!

  1. Sill i olika smaker – Blanda klassiker som romsill, senapssill och nya goda sillsmaker som västerbottensill och asiatisk citrussill.
  2. Silltårta
  3. Gravad lax
  4. Världens godaste gubbröraeller gummröra!
  5. Ägghalvor med kaviar – Ät ägghalvorna traditionellt med stenbitsrom, eller piffa upp dem med en härlig parmesanröra i år.
  6. Potatissallad på färskpotatis
  7. Köttbullar
  8. Grillat – Oavsett vad du lägger på grillen är grillat alltid ett populärt inslag på midsommarfirandet. Vad sägs om en grillad laxsida, eller kanske fisk i foliepaket?
  9. Västerbottenpaj
  10. Avsluta med jordgubbar och grädde!

 

Midsommarmat som går att förbereda

Vi vet att det kan vara mycket att stå i på midsommarafton. Kanske har du fullt upp med att vinna årets femkamp?! Då är det perfekt med mat som går att förbereda i god tid innan! Paj är ett sånt klassiskt exempel på mat som går att förbereda dagen innan. Detta recept på ansjovispaj med ost och primörer går utmärkt att göra klart dagen innan, och får sedan stå och dra till sig smaker. Allt du behöver göra på midsommarafton sen är att värma på i ugnen!

Ansjovispaj gjord på Grebbestad ansjovis.

Självklart kan du även förbereda sånt som att rulla köttbullarna i förväg, samt lägga in sillen dagar innan firandet för att behöva spendera mindre tid i köket väl på midsommar.

Enkel midsommarlunch

Sugen på att skippa midsommarbuffén och köra på något enklare i år? Detta recept på tzatzikisill med potatis på smördeg kommer inte göra dig besviken! Krämig tzatzikisill med smak av vitlök och gurka tillsammans med skivad potatis och frasig smördegsbotten kommer garanterat gå hem bland gästerna på midsommarlunchen. Dessutom så snabbt och enkelt att laga!

Receptbild på krämig löksill med 5-minuter-sill i förpackning bredvid

Krämig löksill

Denna krämiga silltallrik med tre sorters lök som Jennifer ‘Gottigheter’ Eriksson har tagit fram äter vi mer än gärna i jul!

receptbild med råraka med brynt-smör-sill

Brynt smör-sill

Sofia Henriksson har tagit fram ett recept på en sill med brynt smör-kräm! Servera den som en del av julbordet, eller med en frasig, ostfylld råraka.