Krämig löksill

Jennifer 'Gottigheter' Eriksson har tagit fram ett recept på en krämig löksill med tre sorters lök. Den kan antingen serveras som en del av julbordet eller i en otroligt smarrig silltallrik. Silltallriken toppas med friterad potatis för extra knaprighet!

INGREDIENSER

  • 1 paket Abba 5-minuterssill
  • 2 dl crème fraiche
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 salladslökar
  • 2 schalottenlökar
  • En halv kruka gräslök

Silltallrik

  • Löksillen ovan
  • 4 potatisar, två att koka, två att fritera
  • 2 ägg
  • 1-2 salladslökar
  • En bit valfri ost
  • 0.5 dl crème fraiche
  • Zest från 1/4 citron
  • 1 burk stenbitsrom
  • Dill & gräslök
  • Neutral olja att fritera potatis i
  • Knäckebröd till servering

RECEPT

  • Häll av spadet från sillfiléerna och dela i mindre bitar. Blanda med crème fraiche, riven vitlök, finhackad salladslök, gräslök och schalottenlök. Peppra.
  • Koka två ägg i 6-7 min.
  • Koka två potatisar och fritera två. Skiva de som ska friteras tunt och skär sedan i tunna stavar. Hetta upp olja och fritera gyllene. Salta.
  • Gör en citronkräm genom att blanda 0,5 dl crème fraiche med citronzest. Salta och peppra. Finhacka gräslök och salladslök.
  • Montera silltallriken! Börja med skivad kokt potatis i botten. På med krämig löksill. På med ägg som du delat i fyra bitar, friterad potatis, salladslök och gräslök. Klicka ut stenbitsrom och citronkrämen. Toppa med dill och små ostbitar!

Dela