Vad äter man på påsk?

Påsken är en av årets mest älskade högtider, och en viktig del (kanske den viktigaste?!) av firandet är den härliga påskmaten som delas med familj och vänner. Men vad äter man då? Vad är det som ska finnas på påskbordet?

Här har vi samlat en guide till några av de mest klassiska påskrätterna som traditionellt serveras runt om i Sverige under påskhelgen. Men vi har även tips på nytänkande och spännande rätter för den som vill testa något nytt.

Påskmat lista

För att underlätta handlingen har vi skapat en checklista på våra 10 favoriter till påskbuffén! Kopiera listan rakt av eller komponera ihop din helt egna påskbuffé.

 1. Ägg
  Ägg är en symbol för påsken och finns med på nästan varje påskbord. Variationerna av rätter man kan laga med ägg är dessutom oändliga! Allt från klassiska ägghalvor med rom, till dessa läckra recept på ägg med parmesanröra och sojapicklade ägg med Asian Fusion sill.
 2. Sill
  En självklar favorit på påskbordet om du frågar oss! Kanske en klassisk inlagd sill, eller testa en basilika och rostad vitlökssill? Välj och vraka bland våra recept på sillinläggningar.
 3. Sillsallad
  Ett vårfräscht inslag på påskbordet är detta recept på sillsallad med magisk dressing gjord på dijonsenap!
 4. Lax
  Lax är en annan favorit på påskbordet. Ofta serverad gravad eller rökt, laxen är en delikatess som är omtyckt av både vuxna och barn. Den kan också användas i rätter som laxpaj eller laxtartar för att variera smakerna.
 5. Gubbröra
  Testa vårt recept på världens godaste gubbröra på matjessill.
 6. Potatis
  Potatis är en vanlig sidorätt på påskbordet och kan serveras på olika sätt såsom kokt, stekt eller som potatissallad. Den neutrala smaken hos potatisen gör den till ett perfekt komplement till de andra påskrätterna. Men du kan med fördel göra även potatisen lite mer spännande på påskbordet om du vill. Pankopanerad parmesanpotatis eller smashed potatis är två favoriter där potatisen fått en smakfull twist.
 7. Lamm
  Lammkött är en klassisk påsktradition och många familjer väljer att servera lammstek eller lammracks till påskmiddagen.
 8. Köttbullar
 9. Prinskorv
 10. Tillbehör
  Romsås
  – Hovmästarsås
  – Påskmust
  – Påsktårta

   

Sharing-sill till påskbuffén

Ett vackert tillskott på påskbuffén är detta recept på sharing-sill. En tallrik fylld av gottigheter som kokt potatis, picklade rädisor, stenbitsrom, dill och gräslök. Perfekt när man är många!

Receptbild på Sharing-sill med potatis och ägg - Abba

Lättare påsklunch

För den som inte vill duka upp ett helt påskbord, finns det andra mer lättsamma alternativ. Varför inte köra en påskbrunch med allt det härliga som brunchen har att erbjuda, men där påsken får smaksätta några av tillbehören? En äggmacka med valfri sill i glas eller krämig fetaostsill att toppa med? Även matjessilltårtan kan bli en festlig gästspelare på påskbrunchen. Och omelett med tonfiskröra är alltid uppskattad på brunchen, oavsett när.

Ett annat sätt att komma bort från det uppstyrda påskbordet, men ändå få bjuda på lite påskkänsla i mindre och enklare format, kan vara ett lättsamt påskmingel. Här har vi samlat goda recept på smårätter som funkar fint att duka fram på ett påskmingel.

eller prova våra senaste tillskott!