Midsommardukning

Sällskapet och midsommarmaten i all sin ära, men en vacker midsommardukning är nästan lika viktig för att skapa en härlig stämning på midsommarfirandet. Här har vi samlat våra bästa dekorationsidéer och praktiska tips för att lyckas med dukningen till midsommar. Med dessa tips kommer du att kunna skapa en midsommardukning som inte bara ser fantastisk ut, utan även skapar en varm och inbjudande atmosfär för alla dina gäster.

Dekoration med sommarkänsla

Att dekoration kan bidra med otroligt mycket stämning till en fest är ingen hemlighet. Men hur lyckas man få till den där härliga sommarkänslan? Vi ska gå igenom våra bästa tips!

 • Få in blommor och blad i dukningen
  För att få till den där levande känslan, använd naturen! Blommor, blad, kvistar – bara fantasin sätter stopp. Plocka vilda blommor och placera dem i enkla vaser eller glasflaskor för en rustik känsla. Kombinera buketterna med kvistar av björk och andra gröna växter. Du kan även strö gröna blad på midsommarbordet för att förstärka den naturliga looken.
 • Traditionella midsommardetaljer
  Enligt tradition ställer många fram små midsommarstänger, sverigeflaggor och träfigurer på bordet för att stärka midsommarkänslan lite extra.
 • Välj en färgpalett i somriga toner
  Ett annat tips är att sätta en färgpalett, och utgå ifrån den när du skapar din dukning. Kanske en som reflekterar sommaren? Blått som havet, gult som solen eller grönt som ängarna? Matcha tonerna på duken, servetterna och kanske till och med porslinet. Detta kommer garanterat att skapa en smakfull och inbjudande känsla.
 • Midsommarkransar
  Inget säger midsommar som en vacker krans. Placera en krans på varje tallrik eller använd dem som mittpunkt på bordet. Kransar kan också hängas på stolar eller användas som dekoration på andra sätt runt om i trädgården eller festlokalen.
 • Låt maten vara del av dukningen
  Om man inte kör gående bord och klassisk midsommarbuffé, så kan man välja en lyxigare variant. Duka fram vackert komponerade smårätter på bordet, som var och en bidrar till smakfull midsommarstämning. Härliga sillkransar och en vacker matjestårta blir både en fröjd för ögat och en smakupplevelse i sann midsommaranda. Lägg till en färgsprakande smördegspizza med stenbitsrom, picklad rödlök, créme fraiche och gräslök – och ett generöst fat med smashed potatis – så har du ett bord som garanterat bjuder in till midsommarfrosseri!

 

Sånghäfte som dekoration

Ett fantastiskt sätt att förhöja din midsommardukning är att inkludera sånghäften vid varje plats runt middagsbordet. Midsommar är inte komplett utan de klassiska snapsvisorna och allsången, och genom att ha sånghäften till hands kan du enkelt uppmuntra till gemensam sång och glädje.

Gör egna sånghäften till midsommar

Så gör du dina alldeles egna sånghäften till midsommar:

 1. Välj kvalitetspapper: Använd tjockt papper i naturfärger som beige eller ljusgrönt för en rustik och lyxig känsla.
 2. Layout och innehåll: Blanda klassiska snapsvisor med nya sommarfavoriter. Lägg till några personliga hälsningar eller roliga citat för att ge häftena en personlig prägel.
 3. Dekorera med torkade blommor: Fäst torkade blommor som prästkragar, blåklint eller lavendel på framsidan av sånghäftena. Använd ett tunt band eller snöre för att binda ihop blommorna och hålla dem på plats.
 4. Placering på bordet: Lägg ett sånghäfte på varje tallrik eller placera dem snyggt vid varje plats. Du kan även kombinera dem med servetterna för en sammanhängande look.

Dessa små men betydelsefulla detaljer gör inte bara din midsommardukning mer estetiskt tilltalande, utan skapar också en engagerande och underhållande atmosfär.

Fler praktiska tips för midsommardukning

 • Börja i tid
  För att undvika stress, börja med dukningen i god tid innan. Att känna lugn och ro gör hela processen smidigare och roligare.
 • Personlig touch
  Gör din midsommardukning extra speciell med personliga detaljer. Namnskyltar, små presenter eller handskrivna meddelanden till varje gäst visar omtanke och uppskattning. Dessa små gester gör stor skillnad och gör att dina gäster känner sig extra välkomna.
 • Inkludera gästerna
  Att plocka vilda blommor är en midsommartradition för många och kan vara en mysig aktivitet att göra tillsammans med gästerna, inför eller som del av midsommarfirandet. Ett lättsammare alternativ som bidrar till midsommarstämning, om man inte har lust att klä en hel midsommarstång eller binda kransar.
 • Blanda och matcha
  Var inte rädd för att blanda olika stilar och material. En mix av gamla och nya, rustika och eleganta föremål kan ge din dukning en unik och personlig länsla. Mormors gamla tallrikar kan kombineras med moderna glas och bestick för en charmig effekt.
 • Ljusslingor och levande ljus
  Inget skapar en mysigare stämning än ljus. Häng upp ljusslingor över bordet eller i närheten för att ge en magisk känsla när skymningen faller. Komplettera med levande ljus i ljusstakar eller lyktor för att förstärka den varma och inbjudande atmosfären.
 • Stämningsfull musik

  Få saker säger ”svensk sommar” så som midsommar. Förstärk sommarkänslan med en spellista fylld av klassiska sommarlåtar. Vackra visor får gärna varvas med nya och gamla sommarhits, för att skapa en skön och avslappnad stämning.

TIPS: Inkludera gästerna

Att plocka vilda blommor är en midsommartradition för många och kan vara en mysig aktivitet att göra tillsammans med gästerna, inför eller som del av midsommarfirandet. Ett lättsammare alternativ som bidrar till midsommarstämning, om man inte har lust att klä en hel midsommarstång eller binda kransar.

 

Sillrecept till midsommar

Vad har man på midsommarbordet?

Osäker på vad man brukar duka fram på midsommarbordet? Bara lugn, vi har satt ihop en lista så att du inte missar något!

Somrig dag. Bord med en familj i alla åldrar.