Allt du behöver veta om årets julmat!

Julen är här! En av våra absoluta favorittider på året. En tid för nya som gamla traditioner, att samlas nära och kära (fysiskt eller digitalt). En tid för omtanke och kärlek helt enkelt! Vi är stolta över att ha varit en del av svenska folkets jultraditioner sedan 1838. Vad blir din tolkning på årets julmat? Testa lägg in egen sill! Vi ger våra bästa tips på vägen.

Vilken är årets smak?

2020 är lite annorlunda på många sätt och vis. Istället för att ha en ny smak på besök, har vi valt att slå på stora trumman. Vårt nya sortiment är något alldeles extra, med små fina bitar och extra mycket av allt det goda – och det bästa av allt – de är här för att stanna! Med smakerna Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar flörtar vi med vårt traditionella hantverk och moderna smakinfluenser.

Chili Aioli är en sill med extra krämig aioli och en aning chili inspirerad av poké bowlens hemland Hawaii, Västkustmajo är sill i en krämig majo med tångcaviar och räkfond inspirerad av vårt boshusländska arv och Mandarin Peppar är en sill med fräsch citrus som möter hettan i tre sorters peppar och sötman från honung.

Varför inte prova något nytt i jul? 

Abba nyheter 2020 sill västkustmajo, chili aioli, mandarin peppar
Abba recept inlagd sill 5-minuterssill

DIY! Lägg in din egen sill

Vi gör alla så gott vi kan i dessa tider. Kanske spenderade du våren med något av alla DIY-projekt som fyllt våra instagramflöden som att baka bananbröd, sommaren med att måla om en gammal möbel och hösten med att skruva stearinljus? Nu är julen här och den ultimata julaktiviteten enligt oss är helt klart att lägga in egen sill. Det går fort, går att variera i en oändlighet och är den perfekta uppladdningen inför jul. Dessutom kommer du garanterat att imponera med hemgjord sill! Det är dessutom så enkelt!  Bara rör ihop en egen sås efter tycke och smak eller inspireras av våra receptfavoriter och blanda med vår 5-minuterssill! Du hittar garanterat något för alla!

BÄSTA RECEPTEN PÅ SILL TILL JULBORDET

Är det du som tar hand om sillen i jul? Vi vet att alla gillar olika, vissa är mer klassiska och traditionella i sina smakpreferenser, andra testar gärna nytt och det finns även vissa som kanske inte är helt sillfrälsta än, men som gärna vill fösöka. Oavsett vem som ska äta sillen, har vi ett recept för alla.

Älskade senapssill!

Vad är egentligen en julmiddag utan senapssill? Faktum är att det finns minst lika många varianter på senapssill som det finns senap. Och det vill inte säga lite. Är du en dijonälskare? Eller föredrar du det söta? Är du den som alltid har massor av hovmästarsås på tallriken? Eller älskar du vår klassiska senapssill? Vad sägs om kombinationen whisky + senap? Oavsett vilken preferens du har så har vi samlat alla våra bästa varianter på senapssill – kanske hittar du en ny favorit?

Abba recept julbord senapssill samlingsbild

En riktigt krämig Janssons frestelse

Janssons Frestelse – mmm blir det mycket bättre än såhär? Om du är nyfiken har vi samlat historik om Janssons Frestelse här. Gör en riktigt krämig och god Janssons frestelse till julbordet, i stor form eller portionsvis!

Abba recept Janssons Frestelse med Grebbestad Ansjovis

DEN GODASTE GUBBRÖRAN!

Vem älskar inte gubbröra? Imponera på familjen och sno ihop en busenkel gubbröra i jul, passar lika bra som plockmat till glöggen som till att kröna julbordet. Visste du att man kan göra gubbröra på många olika sätt? Gör en klassiker med ansjovis eller varför inte testa matjessill eller inlagd sill som bas? Vi har recepten, du fantasin. Servera som den är eller på smörstekt kavring, fröknäcke eller varför inte testa på chips med lite stenbitsrom och apelsinzest? Vi är kanske partiska men det är faktiskt inte mycket som klår en riktig god gubbröra – Bon Appétit!

Abba recept julbord gubbröra mingelmat

SKIPPA MATSVINNET I JUL

Har du rester kvar från julen men är trött på traditionell julmat? Undvik matsvinnet och laga en god ansjovispizza eller en riktig god macka. Rester är perfekt som mingelmat!