Allt du behöver veta om årets julmat

Julen är här! En av våra absoluta favorittider på året. En tid för nya som gamla traditioner, att samlas nära och kära (fysiskt eller digitalt). En tid för omtanke och kärlek helt enkelt! Vi är stolta över att ha varit en del av svenska folkets jultraditioner sedan 1838. Vad blir din tolkning på årets julmat? Testa lägg in egen sill! Vi ger våra bästa tips på vägen.

Vad är årets sill?

2020 är lite annorlunda på många sätt och vis. Istället för att ha en ny smak på besök, har vi valt att slå på stora trumman. Vårt nya sortiment är något alldeles extra, med små fina bitar och extra mycket av allt det goda – och det bästa av allt – det är är för att stanna! Med smakerna Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar flörtar vi med vårt traditionella hantverk och moderna smakinfluenser. Vilken blir din favorit?

Lägg in din egen sill

Vi gör alla så gott vi kan i dessa tider. Kanske spenderade du våren med att baka bananbröd, sommaren med att måla om en gammal möbel och hösten med att skruva stearinljus? Nu är julen här och den ultimata julaktiviteten enligt oss är helt klart att lägga in egen sill. Det går fort, går att variera i en oändlighet och är den perfekts uppladdningen inför jul. Gör din egen sås efter tycke och smak eller inspirera av våra magiska recept!

SILL PÅ 5 MINUTER

Häll av lag. Skär upp sillen och övriga ingredienser.

Blanda ihop.

Klart! Hela receptet på vår sill på Västerbottenost® hittar du här.

Att göra egen sill

När sillen ska läggas in är svårt att ge ett exakt svar på. Vår rekommendation är att alltid lägga in sillen 1-2 dagar innan den ska ätas, för att smaken verkligen ska sätta sig och ingredienserna hinner gotta ihop sig. En hållregel är att klar sill håller sig fin längre än krämig, då dessa ofta är mejeribaserade.

Sillen i sig är inlagd, vilken är en typ av konservering. Som allt annat i matväg så gäller det att lukta, titta och smaka för att avgöra om sillen går bra att äta. Tänk på att aldrig stoppa ner bestick som du äter med då detta kan korta ner sillens hållbarhet.

5-minuterssillen från Abba är redan inlagd och klar. Gör du en klar sillinläggning använder du spadet från förpackningen. Vill du göra en krämig sillinläggning gör du sås efter tycke och smak och blandar i sillen i såsen. Inläggningssillen är urvattnad, vilket innebär att den är förberedd för att läggas in i ett 1-2-3 lag. Detta gör att sillen behöver stå några dagar (precis som när man lägger in gurka eller t.ex. rödlök) innan inläggningen har satt sig.

BÄSTA RECEPTEN PÅ SILL TILL JULBORDET

Här hittar du våra bästa recept och en perfekt kombo av sillinläggningar. En riktigt bra kombo kan omvända vilken sillskeptiker som helst. Visst låter det magiskt?

Älskade senapssill!

Vad är egentligen en julmiddag utan den? Men faktum är att det finns minst lika många varianter på senapssill som det finns senap. Och det vill inte säga lite. Kanske är du en dijonälskare? Eller mer åt det söta hållet? Kanske gillar du kombinationen med whiskey? Vi har samlat alla våra bästa varianter på senapssill – kanske hittar du en ny favorit?

En riktigt krämig Janssons frestelse

Janssons Frestelse – mmm blir det mycket bättre än såhär? Om du är nyfiken har vi samlat historik om Janssons Frestelse här. Gör en riktigt krämig och god Janssons frestelse till julbordet, i stor form eller portionsvis!

DEN GODASTE GUBBRÖRAN!

Det är inte mycket som klår en riktig god gubbröra. Gubbröran går att göra på olika sätt. Välj själv bas mellan; ansjovis, matjessill eller inlagd sill. Vilken är din favorit?

SKIPPA MATSVINNET I JUL

Har du rester kvar från julen men är trött på traditionell julmat? Undvik matsvinnet och laga en god ansjovispizza eller en smarrig macka. Rester är perfekt som mingelmat!