Nu är det jul igen!

När dagarna blir allt kortare och mörkret tätare är det äntligen jul igen! Julen är en av våra absoluta favorittider på året – en tid att samla nära och kära och tillsammans skapa nya traditioner. Faktum är att vi i Sverige inte har haft traditionen att äta sill vid jul riktigt så länge som man kanske skulle kunna tro. Sillen som känns så självklar idag har “bara” varit en viktig del av julfirandet i drygt 100 år. Så varför inte starta en ny tradition i år genom att prova att lägga in egen sill? Eller prova en sill med nya spännande smaker? Här hittar du mängder av receptinspiration!

Vilken är årets smak?

Under många år har Årets sill från Abba varit lika mycket tradition som Årets glögg, Årets julvärd eller tillkännagivandet av Årets julklapp. Vi på Abba tror starkt på att låta traditioner förändras, mogna, moderniseras och anpassas. För ja, faktiskt – även en ikon som varit med sedan 1838 behöver vara öppen för förändring. Så under 2020 gjorde vi just det – en förändring. Vi slutade med Årets sill och lanserade i stället vårt nya sortiment – med extra allt. Extra fina sillbitar, extra mycket av det goda och extra bra smak. Det bästa av allt är att den här nya traditionen är här för att stanna!

Alla sillar i detta sortiment finns kvar – även när nästa år kommer. Chili AioliVästkustmajo och Mandarin Peppar flörtar med vårt traditionella hantverk och moderna smakinfluenser. De har sällskap av en nygammal ikon – Abba Branteviksill är en klassisk sill som vi har gjort vår egen tolkning på. Extra mycket av det goda för extra mycket smak!

Mixa hur du vill i jul – för visst finns det sillar som alla gillar!

Prova våra nya smarriga julrecept

Brynt smör-sill

Sofia Henriksson har tagit fram ett recept på en brynt smör-sill! Servera den som en del av julbordet, eller med en frasig, ostfylld råraka. 

Krämig löksill

Denna krämiga silltallrik med tre sorters lök som Jennifer ‘Gottigheter’ Eriksson har tagit fram äter vi mer än gärna i jul!

Brynt smör-sill

Sofia Henriksson har tagit fram ett recept på en sill med brynt smör-kräm! Servera den som en del av julbordet, eller med en frasig, ostfylld råraka. 

Krämig löksill

Denna krämiga silltallrik med tre sorters lök som Jennifer ‘Gottigheter’ Eriksson har tagit fram äter vi mer än gärna i jul!

DIY – Lägg in din egen sill!

Den ultimata julaktiviteten är helt klart att lägga in egen sill. Det går fort, är så gott, går att variera i oändlighet och är den perfekta uppladdningen inför jul. Du kommer garanterat att imponera med hemgjord sill! Det bästa av allt är att det dessutom är väldigt enkelt!  Bara rör ihop en egen sås efter tycke och smak eller inspireras av våra receptfavoriter och blanda med vår 5-minuterssill! Kanske initierar du en framtida sillklassiker på årets julbord eller glöggmingel?

BÄSTA RECEPTEN PÅ SILL TILL JULBORDET

Vi vet att alla gillar olika – vissa är mer klassiska och traditionella i sina smakpreferenser, medan andra testar gärna nytt. Det finns även vissa som kanske inte är helt sillfrälsta än, men som gärna vill försöka. Vi har ett recept för alla!

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Älskade senapssill!

Vad är egentligen en julmiddag utan senapssill? Faktum är att det finns minst lika många varianter på senapssill som det finns senap. Är du en dijonälskare? Eller föredrar du det söta? Är du den som alltid har massor av hovmästarsås på tallriken? Eller älskar du vår klassiska senapssill? Vad sägs om kombinationen whisky + senap? Oavsett vilken preferens du har så hittar du alla våra bästa varianter på senapssill här.

DEN GODASTE GUBBRÖRAN!

Vem älskar inte gubbröra? Imponera på familjen och sno ihop en busenkel gubbröra i jul. Den passar lika bra som plockmat till glöggen som till att kröna julbordet. Visste du att man kan göra gubbröra på många olika sätt? Gör en klassiker med ansjovis eller varför inte testa matjessill eller inlagd sill som bas? Servera som den är eller på smörstekt kavring, fröknäcke eller varför inte testa på chips med lite stenbitsrom och apelsinzest? 

En riktigt krämig Janssons frestelse

Janssons Frestelse – blir det mycket bättre än så? Gör en riktigt krämig och god Janssons frestelse till julbordet i år, antingen i stor form eller portionsvis! Om du är nyfiken kan du dessutom läsa om Janssons Frestelses historia här

SKIPPA MATSVINNET I JUL

Har du rester kvar från julen men är trött på traditionell julmat? Undvik matsvinnet och laga en god ansjovispizza eller en riktig god macka. Rester är perfekt som mingelmat!