Allt du behöver veta om årets julmat!

… Också blev det jul igen. Oavsett vad som händer runt om i världen så finns det vissa saker vi inte rubbar på. Julen till exempel. Och tur är väl det för det är en av våra absoluta favorittider på året! En tid för nya som gamla traditioner, att samlas nära och kära. En tid för omtanke och kärlek helt enkelt! Vi är stolta över att ha varit en del av svenska folkets jultraditioner sedan 1838, även om hur traditionen sett ut har förändrats ut under åren. För ska vi vara riktigt ärliga har vi inte riktigt ätit sill till julen så länge, men i alla fall en 100 år har sillen varit en viktig del av julen. Det finns inga måsten för julen (förutom sillens hedersplats såklart). Så låt din egen fantasi flöda- varför inte testa lägga in egen sill? Testa något av våra många recept eller kom på ett eget! Vi på Abba önskar dig en riktigt god jul!

 

Vilken är årets smak?

Under många år har Årets sill från Abba varit lika mycket tradition som Årets glögg, Årets julvärd eller tillkännagivandet av Årets julklapp. Vi på Abba tror starkt på att låta traditioner förändras, mogna, moderniseras och anpassas. För ja, faktiskt – även en ikon som varit med sedan 1838 behöver vara öppen för förändring. Så under 2020 gjorde vi just det – en förändring. Vi slutade med Årets sill och lanserade i stället vårt nya sortiment – med extra allt. Extra fina sillbitar, extra mycket av det goda och extra bra smak. Det bästa av allt med den här nya traditionen är att den är här för att stanna!

Alla sillar i detta sortiment finns kvar – även när nästa år kommer. Förra året lanserade vi trion Chili AioliVästkustmajo och Mandarin Peppar som flörtar med vårt traditionella hantverk och moderna smakinfluenser.

I år har de fått sällskap av en nygammal klassiker – en annan sorts ikon – men på vårt vis. Abba Branteviksill är en klassisk sill, som vi har gjort till vår egen tolkning på. Extra mycket av det goda för extra mycket smak!

Mixa hur du vill i jul – för visst finns det sillar som alla gillar!

 

Abba jul sill i glas
Abba recept inlagd sill 5-minuterssill

DIY! Lägg in din egen sill

Den ultimata julaktiviteten är helt klart att lägga in egen sill. Det går fort, är så gott, går att variera i en oändlighet och är den perfekta uppladdningen inför jul. Du kommer garanterat att imponera med hemgjord sill! Det bästa av allt är att det dessutom är väldigt enkelt!  Bara rör ihop en egen sås efter tycke och smak eller inspireras av våra receptfavoriter och blanda med vår 5-minuterssill! Kanske initierar du en framtida sillklassiker på årets julbord eller glöggmingel?

BÄSTA RECEPTEN PÅ SILL TILL JULBORDET

Är det du som tar hand om sillen i jul? Vi vet att alla gillar olika, vissa är mer klassiska och traditionella i sina smakpreferenser, andra testar gärna nytt och det finns även vissa som kanske inte är helt sillfrälsta än, men som gärna vill fösöka. Oavsett vem som ska äta sillen, har vi ett recept för alla.

Älskade senapssill!

Vad är egentligen en julmiddag utan senapssill? Faktum är att det finns minst lika många varianter på senapssill som det finns senap. Och det vill inte säga lite. Är du en dijonälskare? Eller föredrar du det söta? Är du den som alltid har massor av hovmästarsås på tallriken? Eller älskar du vår klassiska senapssill? Vad sägs om kombinationen whisky + senap? Oavsett vilken preferens du har så har vi samlat alla våra bästa varianter på senapssill – kanske hittar du en ny favorit?

Abba recept julbord senapssill samlingsbild

En riktigt krämig Janssons frestelse

Janssons Frestelse – mmm blir det mycket bättre än såhär? Om du är nyfiken har vi samlat historik om Janssons Frestelse här. Gör en riktigt krämig och god Janssons frestelse till julbordet, i stor form eller portionsvis!

Abba recept Janssons Frestelse med Grebbestad Ansjovis

Janssons Frestelse utan ansjovis?

En klassisk Janssons Frestelse görs på Grebbestads Ansjovis. Ansjovisen från Grebbestads är resultatet av ett hundraårigt gammalt hantverk som har förvaltats och tagits om hand. Rätt tid och temperatur på lagringen, kryddning enligt hemligt recept och rätt kvalitet och fetthalt på skarpsillen är ingredienserna bakom denna kultprodukt. Årets fiske av skarpsill startade svagt och det var först i slutet av november som fångsterna började leverera. Det innebär tyvärr att det under årets jul inte kommer finnas så mycket Grebbestads Ansjovis som vi hoppats på, då skarpsillen måste få tid att lagra och mogna i kryddningen – de där viktiga ingredienserna för att skapa den unika och älskade smaken av Grebbestad Ansjovis.

Skulle du inte lyckas få tag på den rosa burken till jul så häng inte läpp – vi har tagit fram ett recept på Janssons baserad på ansjoviskryddad sill. En tolkning och variant på den klassiska Janssons Frestelsen!

DEN GODASTE GUBBRÖRAN!

Vem älskar inte gubbröra? Imponera på familjen och sno ihop en busenkel gubbröra i jul, passar lika bra som plockmat till glöggen som till att kröna julbordet. Visste du att man kan göra gubbröra på många olika sätt? Gör en klassiker med ansjovis eller varför inte testa matjessill eller inlagd sill som bas? Vi har recepten, du fantasin. Servera som den är eller på smörstekt kavring, fröknäcke eller varför inte testa på chips med lite stenbitsrom och apelsinzest? Vi är kanske partiska men det är faktiskt inte mycket som klår en riktig god gubbröra – Bon Appétit!

Abba recept julbord gubbröra mingelmat

SKIPPA MATSVINNET I JUL

Har du rester kvar från julen men är trött på traditionell julmat? Undvik matsvinnet och laga en god ansjovispizza eller en riktig god macka. Rester är perfekt som mingelmat!