vad har man på julbordet?

Vad ska man ha på ett julbord? Vilken sill? Finns det egentligen några regler på vad som ska finnas med på julbordet? Detta väljer du såklart själv – om du vill gå för ett klassiskt traditionellt julbord eller gillar att uppdatera med några spännande nyheter varje år. Oavsett vilket, så hittar du våra bästa julbords-tips här.

Checklista julbord

För att underlätta julhandlingen har vi samlat våra favoriter och vanliga rätter man inte vill glömma på julbordet. Kopiera inköpslistan rakt av eller lägg till/ta bort precis som du önskar.

Kalla rätter: Varma rätter:
  • Janssons frestelse
  • Prinskorv
  • Köttbullar
  • Brysselkål
  • Kål: rödkål, grönkål, brunkål
  • Potatis
Tillbehör:
  • Senap i olika smaker, knäckebröd, ost, gravlaxsås, gräddfil, gräslök
Dessert:
  • Ris á la malta, pepparkakor, knäck, ischoklad
Utforska även fler härliga julrecept hos Anamma, en kär medlem i Orkla-familjen.

Hur mycket sill per person?

Det är såklart svårt att veta exakt hur mycket som behövs av allt på ett julbord. Ju fler rätter desto mindre av varje behövs. Vår älskade sill är ju såklart högst upp på prio-listan inför julbordshandlingen och man brukar kunna räkna på att vi äter 50-75 gram sill per person.

Testa även att lägga in egen sill till jul! Det finns massor av härliga recept på sillinläggningar att välja mellan.

Blev det rester kvar? Undvik matsvinn och släng ihop en trevlig sillbowl eller varför inte en smördegspizza. Rester är perfekt som mingelmat under mellandagarna!

Silltårta till julbordet

Är det kanske julbords-knytis och du vill tillföra något riktigt gott? En inte lika traditionell men ack så underbar rätt att ha på julbordet är silltårtan! Ett pampigt och uppskattat tillägg på julbuffén att imponera med.

Receptbild på krämig löksill med 5-minuter-sill i förpackning bredvid

Krämig löksill

Denna krämiga silltallrik med tre sorters lök som Jennifer ‘Gottigheter’ Eriksson har tagit fram äter vi mer än gärna i jul!

receptbild med råraka med brynt-smör-sill

Brynt smör-sill

Sofia Henriksson har tagit fram ett recept på en sill med brynt smör-kräm! Servera den som en del av julbordet, eller med en frasig, ostfylld råraka.