sillnörderi

Sill i havet, sill i tunnan och sill i berget. Vi på Abba har våra rötter här i Bohuslän, och lika måna som vi är om vårt kulturarv, lika hungriga är vi på nya smaker och mattraditioner. I generationer har vi med gediget hantverk och kompetens hyllat sillen – och det planerar vi att fortsätta med i många år till. Vårt arv är grunden i allt vi gör och det bär vi alltid med oss i takt med att vi utvecklar nya spännande smaker och utforskar nya sätt att avnjuta havets bästa.

FRÅN RÅVAROR AV HÖGSTA KVALITET

FISKET

Sill kan man hitta på många ställen i världens hav då det är en av de allra vanligaste fiskarterna. Vi på Abba köper och säljer dock enbart sill som är fiskad i hållbara bestånd. Sillen fiskas i de kalla vattnen i Nordostatlanten; Norska havet, Nordsjön, havet kring Island och en liten del från Skagerrak. Sillen fiskas under en period från september till januari, det är nämligen då som sillens fetthalt är den rätta för att läggas in.

BEREDAREN

Beredaren är steget mellan fiskarna och vårt bergrum i Kungshamn. Det är oftast här som som sillen rensas, filéas, delas i bitar och läggs på tunna i sin lag. Genom att ta hand om sillen direkt efter att fångsten har anlänt i hamnen ser vi till att sillens kvalitet bibehålls och håller vår höga standard. Våra inköpare är minst sagt experter på sill, och varje säsong åker de iväg på flertalet sillresor där de besöker båtarna som är ute och fiskar. På så sätt kan de vara säkra redan från början att det är de finaste av sillar som fiskas och att de håller Abbas höga kvalitet.

BERGSLAGRAD SILL

Vår sill lagras som ingen annan. Den får nämligen vila i det svala dunklet i det mäktiga bergrum som är insprängt djupt inne i det bohuslänska urberget i Kungshamn.

HAGABERG - VÅR FABRIK

När sillen lagrats färdigt i vårt bergrum färdas den ett stenkast bort till vår fabrik Hagaberg. Här sorteras den för hand och görs redo för att läggas i burkar tillsammans med kryddor från vår kryddbod, våra älskade såser och eventuellt andra godsaker.

grebbestad ansjovis

Vårt varumärke Grebbestads har över hundra år på nacken, och vad vore egentligen en Janssons frestelse utan just Grebbestads ansjovis?

vanliga frågor om sill

Varför äter vi sill som vi gör? Och vad är det som gör fisken så nyttig? Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om sill.

Svenska högtider är mer eller mindre synonymt med sill, och för flera hundra år sedan så festade man till det kring högtider och kryddade sillen till skillnad från hur man åt den till vardags. Att äta kryddsill hade man inte råd med att göra när som helst, utan istället fick den åka fram kring julen. Detta har vi fortsatt med, och sedan början på 1900-talet äter vi även sill vid påsk och midsommar, sillen symboliserar helt enkelt fest och svensk tradition. Nu för tiden finns det både klassiskt kryddade sillar och moderna spännande varianter, och de är alla lika välkomna på våra påskbufféer, midsommarluncher och julbord. Sill passar såklart också lika bra till vardags för den som vill ha en snabb och riktigt god lunch eller middag.

Förutom att sill är gott, så är det också en väldigt nyttig och klimatsmart fisk. Sillen är fullproppad med goda Omega-3-fettsyror som är bra både för hjärnan, synen och hjärtat och har dessutom ett högt innehåll av D-vitamin som bland annat motverkar benskörhet och karies. Samtidigt så är sill ett väldigt klimatsmart protein som genererar vädligt lite koldioxidutsläpp jämfört med andra proteinkällor. Sill kan vi med andra ord njuta av med gott samvete!

För att sillen ska hålla sig god länge så konserveras den. Just konservering är ett av de allra äldsta sätten att bevara mat, och salt och socker är två klassiska konserverande ingredienser. Saltet bidrar till lagring och hållbarhet vilket hjälper sillen att få sin fina och fasta konsistens medan sockret bidrar till hållbarhet och smak. Tillsammans med någon typ av syra, till exempel ättika, så bevaras och konserveras sillen och blir såklart riktigt god!

Det korta svaret är för att den helt enkelt läggs in i en lag som bland annat innehåller ättika. Ättikan gör så att sillen håller längre, och att vi kan njuta av sill året om har vi delvis ättikan att tacka för. Olika typer av sillar har olika mängder ättika i sin lag, och smakar därefter. Klara sillar ligger exempelvis i en lag med högre syra medan våra krämiga sillar har lägre syra, det innebär att krämiga sillar oftast smakar lite mindre ättika jämfört med de klara. Utan ättikan skulle sillen heller inte få den där goda smaken som inlagd sill har vilket älskats av svenskar i generationer.

sillen blir modemat

Att svenskar älskar sill är inget nytt. Ganska tidigt upptäckte man att sillen passade utmärkt för konservering så att den skulle hålla sig längre. Det blev räddningen för många när tiderna var tuffa, och tack vare den konserverade sillen kunde fler magar mättas. I slutet av 1800-talet blev den allt mer populär, då hade varje hushåll sitt egna hemliga recept och det tog inte lång tid innan de allra bästa spred sig till restaurangerna.

I och med detta tog sillen ett välförtjänt kliv från fattigmansmat in i de finare salongerna, och sedan dess har sillen hittat en alldeles egen plats i våra hjärtan. Nu för tiden behöver man inte konservera sillen själv utan istället kan man luta sig tillbaka och njuta av smarrig sill medan vi på Abba gör jobbet. Vill man sätta sin egen prägel på sin sill så erbjuder vi inläggningssill och massor av goda, spännande recept!

läs mer

hantverk & kvalitet

Sedan 1838 har vi varit en del av den svenska mattraditionen med bas i den…

Abbas produkter är perfekta för en dag på stranden

fångstområden

Hållbart fiske är viktigt för oss. Det betyder att…

Abba julfavoriter sill

hälsa

På Abba tänker vi alltid på havets bästa. Det handlar både om att den fisk…