bergrummet

Vår sill lagras som ingen annan i vårt bergrum vid klipporna precis där havet delar Smögen och Kungshamn. Bergrummet är ett lagringsutrymme insprängt i det Bohuslänska urberget och håller naturligt exakt den temperatur som är optimal för just mogning av sill. Vårt mäktiga bergrum är uppdelat i olika rum som tillsammans blir lika stort som tre fotbollsplaner, och blir naturligt kallare ju längre in du kommer. Förutom att skapa en perfekt miljö för sill och ansjovis så är det dessutom ett väldigt energisnålt sätt att lagra sill på som vi på Abba är ensamma om i Sverige. Vi är med andra ord väldigt stolta över vårt bergrum som är bra både för sill och miljö!

eTt riktigt hantverk

Genom att bergslagra sillen i tunnor med olika syrningsnivårer och temperaturer så kan vi skapa bästa möjliga konsistens och smak på vår sill och ansjovis. De fina sillfiléerna lagras i olika storlekar och i olika typer av lag beroende på om det exempelvis ska bli en klassisk klar löksill eller en krämig smakrik senapssill av sillen i tunnan.

lagras som fint vin

Här får råvaran mogna i flera månader. För varje nytt steg i mognadsprocessen flyttas den till ett rum med lämplig temperatur. Den testas också regelbundet för att utvärdera doft och smak för att kunna bedöma när den är som bäst. Vissa produkter, som ansjovisen, vänds även precis champagneflaskor kontinuerligt i sina tunnor för att kryddorna ska blandas med sillen. Du har kanske hört om grottlagrad ost, det här är bergrumslagrad sill. Och det är kvalitet!

Läs MER

Hantverk & kvalitet

Sedan 1838 har vi varit en del av den svenska mattraditionen med bas i den…

färsk sill

Sillnörderi

Sill i havet, sill i tunnan och sill i berget. Vi på Abba har våra…

Abbas produkter är perfekta för en dag på stranden

våra råvaror

För oss på Abba är det en självklarhet att se till att vår verksamhet har…