TONFISK-SKIPJACK

Skipjacken är en vida spridd tonfisk-sort som simmar i de flesta tempererade vatten jorden över. Den är trygg att äta eftersom beståndet tack vare snabb förökning mår bra trots ivrigt kommersiellt fiske.

 

Kort fakta om tonfisk

Namn: Tonfisk, skipjack, skipjack tuna, bonit, Katsuwonus pelamis
Familj: Katsuwonus
Utseende och storlek: Mörkt purpurblå rygg, silverfärgade sidor och buk. Längst sidorna löper fyra till sex mörka band. Skipjacken är vanligtvis kring 80 centimeter lång och väger sällan mer än 10 kilo, men betydligt större exemplar förekommer.
Utbredning: Skipjacken lever i alla tropiska och varmtempererade vatten, Stilla havet, mellersta och södra Atlanten och Indiska oceanen.

 

Näringsvärde 100g*

Energi: 480 kJ
kcal: 110
Protein: 26 g
Fett : 1, 0
*Näringsvärde för konserverad tonfisk i vatten

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

Från sashimi och sushi till pitabröd och pasta

Kärt barn har många namn – i Sverige kallas skipjacken för bonit. Andra namn är aku, mushmouth, bonito och striped tuna. Inte så konstigt kanske eftersom arten är såpass utbredd och simmar i de flesta tempererade vattnen runt jorden. Den är en av de mindre medlemmarna i tonfiskfamiljen – men vanligt förekommande och den mest konsumerade.

Till skillnad från många andra tonfiskarter kan man oftast äta skipjacken med gott samvete. Den är den mest reproducerande medlemmen i tonfiskfamiljen och det innebär säkra bestånd trots ivrigt kommersiellt fiske. Fisket har på senare tid skett med redskap som minskar bifångsterna av andra arter med känsliga eller hotade bestånd. Särskilt “pole and line”-fiske är gynnsamt mot bifångster.

Skipjackens kött är vida känt och äts i många delar av världen. De kräsna japanerna använder till exempel gärna skipjack i sin sushi och sashimi. När du köper behandlad tonfisk, i till exempel konserv eller som pastej, är det oftast skipjack-kött i förpackningen – oavsett om du är i Buenos Aires eller Hong Kong.

 

Fångstområden

All tonfisk vi köper kommer från hållbara bestånd och är alltid MSC-certifierad, vilket betyder att den är fullt spårbar.

Vi köper vår tonfisk från Västcentrala stilla havet från vattnen runt länderna Papua Nya Guinea, Kiribati, Mikronesien, Marshallöarna, Nauru, Palau, Salomonöarna och Tuvalu. Ibland kan det är svårt att få tag på tonfisk från Västcentrala Stilla havet och då köper vi från Indiska Oceanen vid Maldiverna.

Skipjacken som fiskas i Västcentrala Stilla havet, kommer enbart från fiskebåtar som seglar under PNA-flagg (inkluderar 8 medlemsländer som är parter i Nauru-avtalet). Varje fiskebåt har en observatör med på båten som ser till att de bland annat fiskar med rätt fiskeredskap och inte får bifångst. Här fångas tonfisken med selektiv ringnot eller snörpvad, det vill säga man använder inget verktyg som kan locka till sig andra oönskade arter. Skipjacken som fiskas i Indiska Oceanen vid Maldiverna fångas med metoden ”pole and line”, alltså med krok och lina, som även det är en metod med väldigt lite bifångst. All vår tonfisk är MSC-certifierad.

Fångstmetoder

Västcentrala Stilla havet och västra delarna av Östcentrala Stilla havet: Selektiv ringnot, snörpvad

västra Indiska oceanen: Pole and Line

Tillverkningsområde för Orkla Foods Sverige

Thailand och Filippinerna. Se burk för exakt information.

 

Beståndets status

Skipjacken är en av de tonfiskarter som inte riskerar att överfiskas tack vare dess snabba förmåga att föröka sig. Fisket är nu uppe i en nivå som bedöms vara maximum för återreproduktion, och de flesta fångstområden värderas som fullt exploaterade.

RELATERADE PRODUKTER