SILL

Trots att sillen är slank till formen räknas den som fet eftersom den innehåller så mycket bra fetter. Sillen har alltid varit en populär matfisk och bereds på många olika sätt. Stekt, rökt, inlagd eller i form av surströmming. Sill är svensk husmanskost i sin allra finaste form – passar lika bra på en onsdagkväll, en lördaglunch som till de stora högtiderna.

 

Kort fakta om sill

Namn: Sill, strömming, clupea harengus
Familj: Sillfiskar, clupeidae
Utseende och storlek: Ryggen är mörkt blågrön, sidorna silverglänsande och buken silvrigt vit. Sillen kan bli upp till 45 centimeter, men i våra närhav blir den sällan mer än 30 centimeter.
Utbredning: Simmar längs hela den svenska kusten och i hela Nordatlanten. Från Vita havet, Barents hav och Spetsbergen söderut till Biscayabukten, västerut till Grönland och den nordamerikanska kusten söderut till South Carolina.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 776 kJ
kcal: 187
Protein: 15,2 g
Fett : 14g (varav 2,8 g Omega-3-fett)
Vitaminer: Vitamin D
Mineraler: Selen

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

En modern klassiker – både till vardags och fest

Sillen har som bekant två namn på svenska. Det som avgör vad fisken kallas är dess fångstplats. Sill som lever och fiskas i Östersjön eller norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas strömming. Sill som fångas på västkusten eller i Skåne kallas rätt och slätt sill.

Sillen simmar i öppna vatten från ytan ned till ungefär 250 meters djup. Sillen trivs i stim och de kan bli mycket stora, vissa kan innehålla mer än en miljard individer. På dagen går sillen ofta närmare botten, på natten stiger den i regel upp närmare ytan eftersom den följer sin favoritmat planktondjuren och deras rörelser. På matsedeln står även små kräftdjur, fisklarver och mindre blötdjur.

När det ska firas och umgås med nära och kära är sillen nästan alltid med på ett hörn. Och när det ska ordnas en snabb vardagsmiddag eller helglunch är sillen ett lika delikat som nyttigt och enkelt alternativ.

Läs mer om sillen i vår Sillskola

 

Fångstområden

Vi hämtar vår sill i de kalla vattnen i Nordostatlanten, Norska havet, Nordsjön havet kring Island och en liten del från Skagerrak.

 

 

Fångstmetoder

Flyttrål eller snörpvad. Eftersom sillen simmar i stora täta stim relativt nära ytan ger fisket rena fångster, och innehåller med andra ord nästan ingen bifångst alls.

 

Beståndets status

Sedan 2011 kommer all sill vi köper in kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår sill kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Läs mer om MSC-märkning och certifiering.