NORDHAVSRÄKA

En given gäst på festligheter och en återkommande besökare när det ska sättas guldkant på vardagen – räkan är kort och gott alltid lika aktuell och god. Våra räkor fångas i bland annat Nordsjön, Skagerrack, Kattegatt och Barents hav, med selektiv trål som minskar bifångsterna.

 

Kort fakta om nordhavsräkan

Namn: Nordhavsräka, pandalus borealis
Familj: Pandalidae
Utseende och storlek: Nordhavsräkan är röd och blir upp till 12 cm när den är hane, efter könsbytet kan honan bli upp till 17 cm lång.
Utbredning: Nordhavsräkan finns från Grönlands kust, söderut via Kanada till nordöstra USA och österut via Svalbard och Island till Nordsjön och vidare via Barents hav och längs Sibirienkusten till vattnen kring Japan och nordvästra USA.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 449 kJ
kcal: 107
Protein: 24 g
Fett : 1,1g (varav 0,34g Omega-3-fett)
B-vitamin: B12, B3
Mineraler: selen, natrium och järn

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

Gör vardagen lite festligare

Nordhavsräkan är en hermafrodit. Det innebär att den som liten fungerar som hanne för att efter en tid byta kön och övergå till att vara hona, vilket den sedan fortsätter att vara under resten av livet. Räkan kan bli cirka 5 år i Nordsjön, Skagerack och Kattegatt, och upp till 10 år utanför Kanada och Grönland. Den är allätare och lever på till exempel maskar, plankton, alger och olika smådjur. Nordhavsräkan är mest vanlig på mellan 100–700 meters djup, men kan påträffas både betydligt grundare och djupare. Räkan trivs bäst på lerbotten. Den står närmast botten på dagen och är pelagisk på natten, det vill säga att den på natten står i öppna vatten, fritt från kustvatten och bottenskikt.

Nordhavsräkan är ett lika säkert som klassiskt kort på matbordet – lika vanlig och välkommen på fest som till vardags. Den är mångfacetterad och elegant smakrik – på mackan, i salladen, stuvningen, tacosen, pastan, soppan eller helt på egen hand.

Fångstmetoder

Räkorna fångas med en trål som är särskilt avsedd för räkfiske. Trålen är selektiv, det vill säga den har en rist längst fram som sorterar ut andra fiskar och djur. Det gör att bifångsterna blir betydligt mindre.

 

 

Fångstområden

Vi får våra räkor från Nordsjön, Skagerack och Kattegatt, Barents hav, vattnen runt västra Grönland och den kanadensiska östkusten. Nordhavsräkan är väldigt känslig för vattentemperaturen, och det påverkar deras förekomst – hur många de är och var man finner dem.

Beståndets status

Även om alla våra produkter ännu inte har hunnit få MSC-märkning köper vi bara MSC-märkta räkor. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att våra räkor kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att de är fångade på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.

Läs mer om MSC-märkning och certifiering.

RELATERADE PRODUKTER