MUSSLOR

Våra musslor är odlade på rep omgivna av friskt, strömmande havsvatten. De är stora, fria från sand och grus – och förstås väldigt goda. De nätta och härligt elastiska musslorna från Limfjord, som också ingår i vårt sortiment, är vildfångade i Limfjorden i Danmark.

 

Kort fakta om blåmussla

Namn: Blåmussla, Mytilus edulis. Chilensk blåmussla, Mytilus chilensis.
Familj: Blåmusslor, mytilidae
Utseende och storlek: Mörkt svartblått skal ibland med bruna och lila inslag. Insidan växlar från svart till blå och vit. Kan bli upp till 15 cm lång men är vanligtvis inte längre än 10 cm.
Utbredning: Medlemmarna i blåmusselfamiljen lever längst kusterna i de flesta tempererade vattnen runt jorden. I Sverige trivs blåmusslor i vikar, sund och på rev längs hela kusten, från Bohuslän ända upp till Ångermanland.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 229 kJ
kcal: 54
Protein: 10,4 g
Fett: 1,4 g (varav 0,6 g Omega-3-fett)
Vitaminer: Vitamin B12
Mineraler: selen, zink och järn

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

En riktig lunch-klassiker

I vilt tillstånd trivs blåmusslan på stenar och på sandiga bottnar på mellan 0-10 meters djup, där de ofta bildar stora musselbankar. Blåmusslan äter mestadels växtplankton som den filtrerar från omgivande vattnet. Den kan filtrera ungefär 3 liter vatten per timma och planktonen fastnar i musslans gälar och transporteras vidare till mun och mage.

Musslor har ätits längst sydeuropeiska kuster längre än någon kan minnas. Moules mariniére, vinkokta musslor, är en lunchklassiker på många europeiska strandpromenader. Det är förresten även en lika enkelt som lyxig vardagsmiddag här hemma.

Våra musslor passar utmärkt till pastan eller som piffigt inslag i fiskgratängen eller skaldjursgrytan.

 

Fångst- och odlingsmetoder

Våra odlade blåmusslor är odlade på rep som hänger fritt i vattnet. De matas inte eftersom de lever av mikroskopiska organismer som de filtrerar från havsvattnet.

Våra vilda blåmusslorna fiskas med redskap som är speciellt utvecklade för musslor.

Det sker en kontinuerlig övervakning och noggrann kontroll av musslorna och vattnet med avseende på biotoxiner, som under perioder kan ansamlas i musslorna.

 

 

Fångst- och odlingsområden

Blåmusslor (Mytilus edulis):  Vildfångade i danska Limfjorden.

Blåmusslor (Mytilus edulis): Repodlade i Korea.

Blåmusslor (Mytilus chilensis): Repodlade i Chile.

Fiske med respekt – inköp med omtanke

Våra Limfjordmusslor kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att våra Limfjordmusslor kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Läs mer om MSC-märkning och certifiering.

RELATERADE PRODUKTER