MAKRILL

Kort fakta om makrill

Namn: Makrill, Scomber scombrus
Familj: Makrillfiskar, Scombridae
Utseende och storlek: Ryggen och ovansidan av huvudet är svartaktiga, ryggsidorna grön- eller blåskimrande med korta, oregelbundna svarta band. Undersidan är vit. Makrillen blir sällan längre än 50 centimeter.
Utbredning: Makrillen finns i Atlanten vid Nordamerikas kust, i Nordsjön, i Medelhavet och i Svarta havet. Om våren vandrar den in i Skagerrak och Kattegatt.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 1248 kJ
kcal: 298
Protein: 17g
Fett: 25g (varav 7,3g Omega-3-fett)
Vitaminer: Vitamin D
Mineraler: Selen

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

Klassiker som smakar sommar året om

Makrillen är en stimfisk som uppehåller sig i de övre fria vattenlagren. Den saknar simblåsa och kan därför mycket snabbt förflytta sig mellan olika djup, men måste hålla sig simmande hela tiden. Mindre makrillar äter djurplankton medan större individer helst äter småfiskar.

Makrillstimmen är ofta på språng och vandrar i jakt på mat och för att leka. På vintrarna lever makrillen i Nordsjöns och Atlantens djupare vatten. Under april och maj vandrar den in till kustnära vatten i bland annat Skagerrak och Kattegatt för att leka.

Makrillen är lika omtyckt som nyttig på tallriken. Det är en fet fisk med saftigt kött med massor av nyttigt Omega-3-fett som äts stekt, rökt, grillad, inkokt och så klart i tomatsås på mackan.

 

Fångstområden

Vår makrill kommer från Nordsjön, Irländska havet och vattnen väster om de Brittiska öarna.

 

 

Fångstmetoder

Fisket sker med trål eller snörpvad, mer kustnära också med dörj eller drivgarn.

Fiske med respekt – inköp med omtanke

Makrillen vi köper in kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår makrill kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Läs mer om MSC-märkning  och certifiering.

RELATERADE PRODUKTER