LODDA

Den silverskimrade norssläktingen lodda simmar i stora stim i de kalla haven i norr. Dess rom är en delikatess som passar lika bra på smörgåstårtan och canapén som på fiskburgaren.

 

Kort fakta om lodda

Namn: Lodda, Mallotus villosus
Familj: Norsfiskar
Utseende och storlek: Silverskimrande längs kroppssidorna med mörk, grönaktig rygg och ljusare buk. Gråaktiga fenor. Kan bli upp till 25 centimeter, men vanligt mått är kring 20 centimeter för hanar och något mindre för honor.
Utbredning: Lodda är en nordlig art som simmar i kalltempererade och arktiska hav. Loddan besöker Skagerrak mycket tillfälligt och enstaka fynd finns från vårt närområde, i Oslofjorden och Bohuslän.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 779 kJ
kcal: 186
Protein: 17,5 g
Fett: 10,8 g (varav 1,6 g Omega-3-fett)

Sätter guldkant till vardags och till fest

Loddan är en liten silverfärgad stimfisk som finns i norra Atlanten, Norra ishavet och norra Stilla havet. Loddan äter mest plankton och utgör mat till många andra fiskar som torsk och sill. Den säljs vanligast  fryst eller konserverad men är inte en uppskattad matfisk i vår del av världen utan används mest som djurfoder i form av fiskmjöl. Men, med loddans rom är det en annan historia – den är mycket omtyckt av oss tvåbenta.

 

Fångstområden

Vår loddarom, som också kallas Ishavsrom, är MSC-märkt och kommer från havet kring Island.

Fångstmetoder

Loddan fångas på våren med snörpvad och flyttrål.