KOLJA

Torsksläktingen koljan är mest känd som friterad i fish and chips. Lite orättvist eftersom koljan är en fantastisk matfisk som går att laga en hel det gott på. Fiskbullar är bara ett exempel.

 

Kort fakta om kolja

Namn: Kolja, Melanogrammus aeglefinus
Familj: Torskfiskar
Utseende och storlek: Mörk gråsvart rygg och gråsilvriga sidor med en stor mörk fläck ovanför vardera bröstfenan. Sidolinjen är mörk och buken vit. Koljan kan bli upp till 1 meter lång och kan väga upp till 16 kilo. I svenska vatten är den vanligen ungefär 50 centimeter och väger sällan mer än 3 kilo.
Utbredning: Från Biscayabukten i söder längs skandinaviska halvöns Nordsjökuster upp till Kolahalvön och vidare in i Barents hav. Den förekommer dessutom i vattnen runt Island. Slutligen simmar koljan i nordvästra Atlanten längs kusten från Labrador till sydöstra New Jersey.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 536 kJ
kcal: 80
Protein: 18,4 g
Fett: 0,6g (varav 0,3 g Omega-3-fett)
Vitaminer: Vitamin B12
Mineraler: Selen, kalium, fosfor

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

Mångsidig och välsmakande torsk-kompis

Koljan, Melanogrammus aeglefinus, är vanlig i vårt närområde. Den lever i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Koljan förekommer också längs norska kusten, i Barents hav, runt Island och Färöarna.

Koljan håller sig gärna nära botten på djupt vatten ner till 450 meter. Den trivs bäst på flata bottnar av sand, lera och grus, och livnär sig på små bottendjur, småfisk och rom från bland annat sill. Mycket tyder på att den vandrar mot större djup på vintern och tillbaka till grundare vatten på sommaren.

Koljan är smakmässigt mycket lik torsken, men sticker ut med sin subtila och friska skaldjurssmak. Köttet är fast och det gör att de koljan passar väl till de flesta tillagningsmetoder – från grillen till soppan.

 

Fångstmetoder

Trål, snurrevad och krok.

 

 

Fångstområden

Koljan vi köper kommer från Nordsjön, Norska havet och Barents hav.

Fiske med respekt – inköp med omtanke

All kolja vi köper in kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår kolja kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Läs mer om MSC-märkning och certifiering.

RELATERADE PRODUKTER