AMERIKANSK HUMMER

Kort fakta om hummer

Namn: Amerikansk hummer, Homarus americanus 
Familj: Humrar, nephropidae
Utseende och storlek: Arten har ett par långa och ett par korta antenner, två klor, fyra par gångben och en kraftfull stjärt. Färgen varierar mellan individer men är vanligen mörkt grön med skiftningar mot blått eller brunt. Röda inslag på kropp och klor är också vanliga. Hummern kan bli mycket stor och de största exemplaren man hittat har varit mer än en meter långa och vägt 20 kilo.
Utbredning: Huvudsakligen i västra Atlanten, från kustområdena runt Newfoundland i Kanada till North Carolina på USA:s ostkust.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 358 kJ
kcal: 86
Protein: 16,90  g
Kolhydrater: 0 g
Fett: 1,90  g (varav 0,70 g Omega-3-fett)

Smaken som sätter guldkant

Den amerikanska hummern håller helst till på fasta bottnar med klippor, sten och grus på upp till 500 meters djup. Där har den en egen bohåla som den gör kortare utflykter från. Den lever stationärt och märkta exemplar har sällan upptäckts längre än 4–5 kilometer från sin märkningsplats. Menyn är omfattande och hummern äter egentligen allt den kommer över på botten. En av favoriterna är musslor, som den krossar med sin stora krossklo och sedan skrapar ur och äter med den mindre klon.

Hummerns kött är en riktig delikatess med sin kraftiga konsistens och rejäla och eleganta smak. Hummer serveras ofta kokt, gratinerad eller grillad. Andra klassiker är hummersoppa och hummersås som ofta är pricken över i:et i många fiskrätter.

 

Fångstområden

Mainebukten och runt Prince Edward Island vid amerikanska ostkusten.

 

Fångstmetoder

Bur

Fiske med respekt – inköp med omtanke

Hummern vi köper är kokt, fryst och kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår hummer kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Läs mer om MSC-märkning och certifiering.

RELATERADE PRODUKTER