KLASSISKT PÅSKBORD - ÄVEN MED VEGETARISKA ALTERNATIV

Tiden är kommen för påskkärringar, äggdekorationer och mängder av sill. Vårdagsjämningen har passerat och visst är det lite lättare att andas när ljuset tillsammans med våren äntligen är tillbaka. Det finns många anledningar till varför man vill fira påsk, men visst kan vi alla enas om att högtiden, oavsett vad, ger tillfälle att fira vårens ankomst. Men hur firar vi det då? Med påskmat såklart – en tradition som tillhör påskfirandet i de flesta hushåll. Men vad äter man egentligen på påsk? Vad bör man inkludera för ett klassiskt påskbord?

ETT KLASSISKT PÅSKBORD

Ett påskbord kan självklart se olika ut och variera utifrån smak- eller kostpreferenser, så definitionen av ett påskbord är alltid svårt. Däremot finns det ju självklart flera komponenter som man brukar klassa som att vara en del av det klassiska påskbordet, men som man självklart kan byta ut. Om vi då pratar om ett traditionellt påskbord brukar det bestå av följande rätter eller råvaror:

 • Ägg
 • Lax (såväl kallrökt, varmrökt och gravad)
 • Köttbullar
 • Potatis
 • Janssons frestelse
 • Ostar
 • Lamm

Till påskbuffén rekommenderar vi också att prova några av våra fantastiskt goda sillinläggningar, som endast tar ca 10-15 minuter att förbereda med vår färdiga 5-minuterssill. Topptipsen är vår currysill med äpple och purjolök, samt våra recept på brantevikssill och romsill. Ni kan givetvis inkludera fler sillvarianter från våra inspirerande recept. Vill ni byta ut sillen mot en vegetarisk variant rekommenderar vi vår sillinläggning med aubergine.

Räcker tiden inte till löser självklart Abba det med ett stort utbud av färdiga sillinläggningar som man kan duka fram på bordet. Prova gärna årets smak Earl Grey med inslag av citrus och honung! Och om du ändå vill göra det ännu mer personligt ger vi tips på hur du kan pynta sillburkarna här.

Oavsett vad är ett klassiskt påskbord inte mycket olikt hur ett julbord ser ut. Varför äta något som är så gott en gång om året när man kan äta det två eller tre gånger?

ANNORLUNDA RÄTTER TILL PÅSKBORDET

Utöver de traditionella rätterna som brukar återfinnas på påskbordet är det alltid uppskattat med nya inslag och modifikationer av klassiska rätter. Man kan till exempel blanda in de häftiga och karaktäristiska smakerna från Asien med att kombinera sill tillsammans med ingefära och lime. Vår asiatiska silltapas är därmed perfekt att servera som förrätt eller tilltugg. Är man förtjust i ost och, mer specifikt, västerbottenost men vill prova något annat än en traditionell västerbottenpaj kan man med fördel prova sig på våra goda sillröstis. Perfekt kombination av sill, potatis, ricotta och västerbottenost.

VEGETARISKA ALTERNATIV TILL PÅSKBUFFÉN

Efterfrågan av vegetariska alternativ är något som ständigt ökar vilket är fördelaktigt både ur ett hälso-och miljöperspektiv. Beroende på hur strikt vegetarisk kosthållning man håller kan flera av rätterna på ett påskbord bytas ut.

Klassar man sig själv som vad egentligen heter Pescetarian och därmed avstår från allt kött men fortfarande äter fisk och skaldjur kan man enkelt byta ut köttbullarna mot vegetariska grönsaksbollar eller kanske till och med falafel? För att byta ut lammsteken kan man tillaga en populär nöt- och svampstek som blivit mer och mer populär i den veganska/vegetariska matkulturen de senaste åren. Äter man inte heller fisk, skaldjur eller ägg kan man enkelt byta ut rätterna enligt:

 1. Istället för ägghalvor, satsa på avokadohalvor
 2. Förbered din egna vegetariska sill enligt våra recept här
 3. Byt ut laxalternativen till tofu eller blomkål – otroligt gott tillsammans med hollandaisesås. Man kan även ersätta laxen med Quorn filéer – oftast är det kryddningen som gör tricket.
 4. Skippa anjovisen i Janssons frestelse så har du dig en god potatisgratäng på påskbordet

TIDSÅTGÅNG FÖR ATT FÖRBEREDA ER PÅSKBUFFÉ

För att slippa stressa precis innan gästerna anländer kan det vara bra att planera påskbordet med de olika rätterna i god tid innan. Gravad lax kan vara bra att förbereda några dagar innan festligheterna då den kan behöva stå sig i minst två dagar i kylen. Det man också kan förbereda i förväg är köttbullarna, om man önskar rulla egna. Dessa går jättebra att rulla, steka, och sen frysa in för att ta fram och värma lagom till ankomst.

För självaste dagen kan det vara bra att börja även då i tid. Lamm har olika tillagningstid beroende på hur den tillagas och i vilken mängd, men i ugn kan man räkna med minst en timme – vilket kan vara bra att ha i åtanke. Även Janssons frestelse brukar ta ungefär en timme på sig i ugnen för att gotta till sig, med ca en timmes förberedelser. Exakta instruktioner till en klassisk variant av Janssons frestelse hittar du här.

Och sen ska vi ju självklart inte glömma sillen – det mest återkommande inslaget på bordet. Här kan man självklart variera och kombinera olika sillinläggningar precis som man vill, samt välja om man vill lägga in sillen själv enligt något gott recept eller köpa färdig inlagda sill sorter där Abba har ett stort sortiment. Du kanske till och med vågar prova årets nya smak av Earl Grey sill? Äggen tar inte heller lång tid att göra iordning, så det kan därför vara en idé att avsluta med det som går snabbast att tillaga. Glöm inte att om ni vill värma laxen tar det ungefär 10 min! Smaklig måltid och glad påsk!