Sillkrans med flädersill och friterad kapris

Sommarens vackraste sillkrans – skapad av @baraenkakatill – gör du med flädermarinerad femminuterssill, knaperstekt kavring, brynt smör och friterad kapris. Gör gärna dubbelt upp av flädersillen och använd hälften till kransen och hälften att servera ur burk.
Sillkrans med flädersill, kokt potatis, friterad kapris, brynt smör och rädisor.
Tillagningstid 1 hour 15 minutes

INGREDIENSER

Flädersill med citron och gräslök

  • 1 pkt Abba 5-minuterssill i bitar
  • 0,5 citron i skivor
  • 2 msk färsk gräslök, hackad
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl konc flädersaft
  • 0,5 dl ättikssprit 12 %

Friterad kapris

  • 80 g kapris, avrunnen
  • 1,5-2 dl olja att fritera kaprisen i

Sillkrans

  • 350 g kokt färskpotatis
  • 4 st ägg, kokta
  • 1 knippe rädisor
  • 0,5 st rödlök, finhackad
  • 2-3 st skivor kavring
  • 50 g smör att bryna
  • 2-3 msk hackad gräslök
  • 2-3 msk hackad dill
  • den friterade kaprisen
  • 8-10 tusenskönor

RECEPT

Flädersill med citron och gräslök

  • Koka upp lagen (vatten, socker, saft och ättikssprit) och låt den svalna helt. Varva sillbitar, citronskivor och hackad gräslök i en rengjord glasburk. Häll över lagen och låt stå i kylen i minst en timme, allra helst över en natt för mer smak.

Friterad kapris

  • Mät upp olja i en liten kastrull, oljan ska gå upp till 1-2cm av kastrullen. Värm oljan (passa noga, det går fort!) och häll i kaprisen. Låt den fritera i ca 2 minuter. Den är klar när den är krispig och låter”rassligt”. Låt rinna av på hushållspapper.

Sillkrans

  • Koka färskpotatisen i en kastrull och äggen i en annan, låt svalna. Skiva potatisen i cm-tjocka skivor, och skala äggen och skär varje ägg i 4 st båtar.
  • Skär rädisorna i tunna skivor och hacka rödlöken. Smula sönder kavringskivorna och stek dem i smör.
  • Bryn smör i en liten kastrull, låt svalna något.
  • Hacka gräslök och dill och knipsa av stjälkarna på tusenskönorna.
  • Bygg kransen med potatisskivor, sill och äggbåtar som bas.Placera ut skivor av rädisor och lägg på mer potatis. Bygg gärna staplar för att få rum med mer. Toppa kransen med hackad rödlök, kavringsmulor, gräslök och dill. Häll försiktigt över brynt smör i en tunn stråle, strö ut kaprisen och placera ut tusenskönorna. 

Dela

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}