Fångstområden

Hållbart fiske är viktigt för oss. Det betyder att vi alltid är noga med var fisken vi använder oss av är fångad. Vi behöver därför ibland vara flexibla och fånga fisken på olika platser beroende på var den är hållbar under den aktuella säsongen.Du hittar alltid fångstområde på produktsidorna och på etiketten på din Abba-produkt. Här har vi samlat detaljerad information om respektive råvara som vi använder i våra produkter.

 

 

Vilken råvara vill du veta mer om?

Välj i listan nedan för mer info:

Kort fakta om sill

Namn: Sill, strömming, clupea harengus
Familj: Sillfiskar, clupeidae
Utseende och storlek: Ryggen är mörkt blågrön, sidorna silverglänsande och buken silvrigt vit. Sillen kan bli upp till 45 centimeter, men i våra närhav blir den sällan mer än 30 centimeter.
Utbredning: Simmar längs hela den svenska kusten och i hela Nordatlanten. Från Vita havet, Barents hav och Spetsbergen söderut till Biscayabukten, västerut till Grönland och den nordamerikanska kusten söderut till South Carolina.

Sillen kommer från följande delområde i Nordostatlanten (FAO 27):

2a

Norska Havet

4a-c

Nordsjön

Tillverkningsland

Sillen tillverkas i Kungshamn på bohuslänska västkusten, Sverige.

Fångstmetoder

Sillen fångas med redskapen pelagisk trål eller snörpvad. Eftersom sillen simmar i stora täta stim relativt nära ytan ger fisket rena fångster, och innehåller med andra ord nästan ingen bifångst alls.

 

Ansjovis och ansjovis?

Här i Sverige gör vi ansjovis och sardinkonserver med skarpsill (sprattus sprattus) som råvara. Nere i södra Europa använder man sig istället av en andra sillsläktingar. Produkter som utomlands kallas anchovy heter sardeller på svenska. Den svenska ansjovisen, så som vi känner den, görs på skarpsill och har sin unika kryddning av bla kanel, kryddnejlika och sandelträ.

Skarpsillen kommer från följande delområde i Nordostatlanten (FAO 27):

3a

Skagerrak och Kattegatt

4a-c

Nordsjön

5b

Havet kring Färöarna (Färösockeln)

7d-e

Engelska kanalen

Tillverkningsland

Tillverkas i Kungshamn på bohuslänska västkusten, Sverige. Vår produkt Hel Ansjovis tillverkas i Polen.

Fångstmetoder

Skarpsillen fångas med flyttrål eller snörpvad. Eftersom skarpsillen simmar i stora täta stim relativt nära ytan ger fisket rena fångster, och innehåller med andra ord nästan ingen bifångst alls.

Kort fakta om tonfisk

Namn: Tonfisk, skipjack, skipjack tuna, bonit, Katsuwonus pelamis
Familj: Katsuwonus
Utseende och storlek: Mörkt purpurblå rygg, silverfärgade sidor och buk. Längst sidorna löper fyra till sex mörka band. Skipjacken är vanligtvis kring 80 centimeter lång och väger sällan mer än 10 kilo, men betydligt större exemplar förekommer.
Utbredning: Skipjacken lever i alla tropiska och varmtempererade vatten, Stilla havet, mellersta och södra Atlanten och Indiska oceanen.

 

Fångstområde

All tonfisk från Abba är alltid MSC-certifierad. Det innebär att tonfisken kommer från livskraftiga bestånd, har fiskats med omtanke om havet och det går att spåra innehållet tillbaka till det MSC-certifierade fisket.

Tonfisken från Abba fiskas i tre olika fångstområden, från två olika MSC-fisken.

FAO 71

Västcentrala Stilla havet (PNA-fisket läs mer här)

FAO 77

Östcentrala Stilla havet kring ön Kiribati (PNA-fisket läs mer här)

FAO 51

Västra Indiska oceanen  (runt Maldiverna läs mer om fisket här)

På varje tonfiskburk från Abba är det printat med bläckstråleskrivare från vilket fångstområde tonfisken i just din burk har fiskats någonstans.

På en del av burkarna finns även en logotype på som ser ut såhär:

Alla burkar med logo från Pacifical ger dig chansen att spåra tonfisken hela vägen ut till kaptenen på båten. Med hjälp av en kod som är tryckt på locket kan du med några enkla klick få aktuell information om var tonfisken är fångad, lära dig mer om fisken samt få namn på kaptenen och båten som har fiskat den. Koden skriver du själv in här.

Tonfiskpastej

Tonfisken i Abba Tonfiskpastej är MSC-certifierad och fångstområde varierar beroende på tillgång. Fångstområdet anges på tuben med ett kodsystem. Titta på tuben och leta efter siffran 1,2 eller 3 vid bäst före datumet. Om tonfisken är fångad i:

1 =FAO 71 

2= FAO 77

3= FAO 51

 

Tillverkningsland

Thailand och Filippinerna. Se burk för exakt information.

Fångstmetoder

Västcentrala Stilla havet (FAO 71) och västra delarna av Östcentrala Stilla havet (FAO 77): Selektiv ringnot, snörpvad

Västra Indiska oceanen (FAO 51): Krok och lina

Kort fakta om sill

Namn: Sill, strömming, clupea harengus
Familj: Sillfiskar, clupeidae
Utseende och storlek: Ryggen är mörkt blågrön, sidorna silverglänsande och buken silvrigt vit. Sillen kan bli upp till 45 centimeter, men i våra närhav blir den sällan mer än 30 centimeter.
Utbredning: Simmar längs hela den svenska kusten och i hela Nordatlanten. Från Vita havet, Barents hav och Spetsbergen söderut till Biscayabukten, västerut till Grönland och den nordamerikanska kusten söderut till South Carolina.

Sillen kommer från följande delområde i Nordostatlanten (FAO 27):

2a

Norska Havet

4a-c

Nordsjön

Tillverkningsland

Sillen tillverkas i Kungshamn på bohuslänska västkusten, Sverige.

Fångstmetoder

Sillen fångas med redskapen pelagisk trål eller snörpvad. Eftersom sillen simmar i stora täta stim relativt nära ytan ger fisket rena fångster, och innehåller med andra ord nästan ingen bifångst alls.

 

Ansjovis och ansjovis?

Här i Sverige gör vi ansjovis och sardinkonserver med skarpsill (sprattus sprattus) som råvara. Nere i södra Europa använder man sig istället av en andra sillsläktingar. Produkter som utomlands kallas anchovy heter sardeller på svenska. Den svenska ansjovisen, så som vi känner den, görs på skarpsill och har sin unika kryddning av bla kanel, kryddnejlika och sandelträ.

Skarpsillen kommer från följande delområde i Nordostatlanten (FAO 27):

3a

Skagerrak och Kattegatt

4a-c

Nordsjön

5b

Havet kring Färöarna (Färösockeln)

7d-e

Engelska kanalen

Tillverkningsland

Tillverkas i Kungshamn på bohuslänska västkusten, Sverige. Vår produkt Hel Ansjovis tillverkas i Polen.

Fångstmetoder

Skarpsillen fångas med flyttrål eller snörpvad. Eftersom skarpsillen simmar i stora täta stim relativt nära ytan ger fisket rena fångster, och innehåller med andra ord nästan ingen bifångst alls.

Kort fakta om tonfisk

Namn: Tonfisk, skipjack, skipjack tuna, bonit, Katsuwonus pelamis
Familj: Katsuwonus
Utseende och storlek: Mörkt purpurblå rygg, silverfärgade sidor och buk. Längst sidorna löper fyra till sex mörka band. Skipjacken är vanligtvis kring 80 centimeter lång och väger sällan mer än 10 kilo, men betydligt större exemplar förekommer.
Utbredning: Skipjacken lever i alla tropiska och varmtempererade vatten, Stilla havet, mellersta och södra Atlanten och Indiska oceanen.

 

Fångstområde

All tonfisk från Abba är alltid MSC-certifierad. Det innebär att tonfisken kommer från livskraftiga bestånd, har fiskats med omtanke om havet och det går att spåra innehållet tillbaka till det MSC-certifierade fisket.

Tonfisken från Abba fiskas i tre olika fångstområden, från två olika MSC-fisken.

FAO 71

Västcentrala Stilla havet (PNA-fisket läs mer här)

FAO 77

Östcentrala Stilla havet kring ön Kiribati (PNA-fisket läs mer här)

FAO 51

Västra Indiska oceanen  (runt Maldiverna läs mer om fisket här)

På varje tonfiskburk från Abba är det printat med bläckstråleskrivare från vilket fångstområde tonfisken i just din burk har fiskats någonstans.

På en del av burkarna finns även en logotype på som ser ut såhär:

Alla burkar med logo från Pacifical ger dig chansen att spåra tonfisken hela vägen ut till kaptenen på båten. Med hjälp av en kod som är tryckt på locket kan du med några enkla klick få aktuell information om var tonfisken är fångad, lära dig mer om fisken samt få namn på kaptenen och båten som har fiskat den. Koden skriver du själv in här.

Tonfiskpastej

Tonfisken i Abba Tonfiskpastej är MSC-certifierad och fångstområde varierar beroende på tillgång. Fångstområdet anges på tuben med ett kodsystem. Titta på tuben och leta efter siffran 1,2 eller 3 vid bäst före datumet. Om tonfisken är fångad i:

1 =FAO 71 

2= FAO 77

3= FAO 51

 

Tillverkningsland

Thailand och Filippinerna. Se burk för exakt information.

Fångstmetoder

Västcentrala Stilla havet (FAO 71) och västra delarna av Östcentrala Stilla havet (FAO 77): Selektiv ringnot, snörpvad

Västra Indiska oceanen (FAO 51): Krok och lina