GULDLAX

Den skimrande djupsimmaren guldlaxen trivs bäst i kalla vattnen. I Sverige trivs den i de djupare delarna av Skagerrak där vattentemperaturen ligger stabilt på max 10°. Guldlaxens kött är smakrikt och har sammanbindande egenskaper som gör att det passar extra bra i produkter som fiskbullar, färs och pinnar.

 

Kort fakta om guldlax

Namn: Guldlax, strömsill, Argentina silus
Familj: Guldlaxfiskar, argentinidae
Utseende och storlek: Guldlaxen har en framträdande sidolinje som löper i en rak linje från gällocket bakåt till stjärtfenbasen. Kroppssidorna är mässingsskimrande, ryggen gulbrun och buken ljusare. Kan bli uppåt 70 centimeter lång men med vanligt mått runt 50 centimeter.
Utbredning: I Sverige finns guldlax i djupare delar av Skagerrak och ibland även i Kattegatt. Den är en nordlig art som förekommer från Svalbard och Jan Mayen till Skagerrak och de Brittiska öarna samt tvärs över Atlanten från Norge över Färöarna, Shetlandsöarna och Island till Grönland och angränsande delar av Kanada.

Guldlax

Guldlax är en stimfisk som gillar djupa vatten. Den hittas vanligen över mjuka bottnar på 100-600 meters djup, ibland ända ner till 1 400 meter. Födan domineras av små kräftdjur, men även andra ryggradslösa djur och småfisk smakar fint. Guldlaxen växer långsamt, och könsmognaden infaller vid 4–12 års ålder, vanligen när fiskarna är 5–7 år gamla och 30 centimeter långa. Guldlaxen kan bli riktigt gammal – livslängden kan uppgå till 35 år.

Köttet är vitt och välsmakande, och eftersom fisken inte är så stor pressas flera filéer ofta samman till block. Köttet har även en goda sammanhållande egenskaper och används därför till olika typer av fiskfärs och andra produkter som fiskbullar och fiskpinnar.

 

Fångstområden

Guldlaxen i våra produkter fiskas kring Färöarna.

 

 

Fångstmetoder

Semi-pelagiska bottentrålar, ett redskap som är mildare mot havsbottnen än traditionella bottentrålar.

Fiske med respekt – inköp med omtanke

All den guldlax vi köper in kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår guldlax kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Läs mer om MSC-märkning och certifiering.

RELATERADE PRODUKTER