MATJESSILLTÅRTA

Tillagningstid
20-25 minuter

Portioner
10

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 200-250 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 250 g matjessillfiléer
  • 0.5 dl matjesspad
  • 6 dl gräddfil
  • 2 finhackade schalottenlökar

Dekorera med

  • 2 knippen gräslök, hackad
  • 1 rödlök, finhackad

Recept

1

Smält smöret. Smula ner kavringen i en mixer, tillsätt det smälta smöret och mixa ihop.

2

Använd en form med löstagbar kant. Tyck ut brödmixen hårt i botten på formen.

3

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

4

Strimla och skär sillen i små bitar och lägg i en bunke. Tillsätt sillspadet, gräddfilen och schalottenlöken.

5

Krama ur vattnet från gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull med 1-2 msk vatten och smält på svag värme. Ta kastrullen åt sidan och rör i ca 1 dl av gräddfilblandningen. Rör sedan ned detta i den stora bunken och rör om ordentligt.

6

Häll gräddfilblandningen jämnt i formen med kavringen och ställ in i kylen. Dekorera tårtan med rödlök och gräslök innan servering. Ta bort kanterna på formen och servera tårtan på ett festligt fat.