JANSSONS KLASSISKA FRESTELSE

Här kommer det absolut bästa receptet på en riktigt klassiker – Janssons frestelse! I ett gott Janssons frestelse recept är Grebbestads ansjovis ett måste, och det är tack vare dess sälta och umami som Janssons frestelse får sin älskade smak. För många skulle nog julen eller påsken inte vara densamma utan en riktigt god och perfekt krämig Janssons frestelse med krispigt täcke och härlig sälta. Receptet är beräknat för en “vanlig” ugnsform och räcker till ca 6-8 portioner på en buffé. Om det mot förmodan skulle bli något över så är den minst lika god även dagen efter!

Abba recept Janssons Frestelse med Grebbestad Ansjovis

Tillagningstid
1 h 20 min

Portioner
8

Ingredienser

  • 2 burkar (125 g) Grebbestads Ansjovis Original
  • 2 st stora gula lökar
  • 1 kg fast potatis
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 3 msk ströbröd
  • smör

Recept

Värm ugnen till 225 grader.

Skala och skär lök i tunna skivor och fräs mjukt med smör i en stekpanna på låg temperatur utan att den tar färg.

Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.

Värm upp grädde och ansjovisspad från båda burkarna med en nypa salt och peppar på spisen. Obs, den ska inte koka utan bara koka upp snabbt. Glöm inte att smaka av så grädden har tillräckligt mycket smak.

Smöra en ugnssäker form. Varva sedan potatis, anjovis och lök.

Häll på grädden (med anjovisspadet i) över potatisen. Tänk på att grädden inte ska täcka potatisen, utan det ska vara ca 1-2 centimeter kvar (annars bubblar det över).

Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.

Grädda din Janssons Frestelse i 225 grader i ca 1 timme i nedre delen av ugnen (tills potatisen är mjuk och fått en ljusbrun färg).

Tips

Hemligheten med en god Janssons:
• Använd Grebbestads Ansjovis såklart :) (och allt spad)
• Stek löken innan du har i den för att få en fin, rund smak.
• Blanda grädde och anjovisspad på spisen innan du slår den över potatisen.

310459