JANSSONS KLASSISKA FRESTELSE

Här kommer det absolut bästa receptet på en riktigt klassiker – Janssons frestelse! I ett gott Janssons frestelse recept är Grebbestads ansjovis ett måste, och det är tack vare dess sälta och umami som Janssons frestelse får sin älskade smak. För många skulle nog julen eller påsken inte vara densamma utan en riktigt god och perfekt krämig Janssons frestelse med krispigt täcke och härlig sälta. Om det mot förmodan skulle bli något över så är den minst lika god även dagen efter!

Janssons Frestelse Abba Grebbestad

Tillagningstid
120 min

Portioner
4

Ingredienser

  • 2 burk (125 g) Grebbestads Ansjovis Original
  • Ansjovisspad
  • 2 st stora gula lökar
  • 1 kg mjölig potatis
  • 4 dl grädde
  • salt och peppar
  • 3 msk ströbröd
  • smör

Recept

Värm ugnen till 225 grader

Skala och skär lök i tunna skivor och fräs mjukt med smör i en stekpanna på låg temperatur utan att den tar färg.

Skala potatis och skär den i tunna strimlor.

Värm upp grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar på spisen.

Smöra en ugnssäker form. Varva sedan potatis, anjovis och lök.

Häll på grädden (med anjovisspadet i) över potatisen. Tänk på att grädden inte ska täcka potatisen, utan det ska vara ca 1-2 centimeter kvar (annars bubblar det över).

Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.

Grädda Jansson i 225 grader i ca 1 timme i nedre delen av ugnen (tills potatisen är mjuk och fått en ljusbrun färg).

Tips

Hemligheten med en god Jansson
• Använd Grebbestads Anjovis såklart :)
• Stek löken innan du har i den för att få en fin, rund smak.
• Blanda grädde och anjovisspad på spisen innan du slår den över potatisen.

310459