JANSSONS FRESTELSE UTAN ANSJOVIS

Vill du göra en Jansson utan ansjovis så kan du använda en burk Abba Ansjoviskryddad sill 240g istället för två burkar Grebbestads Ansjovis 125g. Gör exakt som en klassisk Janssons, men viktigt att finhacka sillen så den smälter och smakar mer. Vill du boosta smaken så kan du ha i mer sill och lag än vad receptet anger. Smaka av och se vad som passar din preferens!

Abba Janssons Frestelse utan ansjovis

Tillagningstid
1h och 20 min

Portioner
8

Ingredienser

  • 240 g Ansjoviskryddad Sill
  • 1 kg fast potatis
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk ströbröd
  • Salt och peppar
  • Smör

Recept

Värm ugnen till 225 grader.

Skala och skär lök i tunna skivor och fräs mjukt med smör i en stekpanna på låg temperatur utan att den tar färg.

Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.

Värm upp grädde och spad från sillburken (ev burkarna) med en nypa salt och peppar på spisen. Obs, den ska inte koka utan bara koka upp snabbt. Glöm inte att smaka av så grädden har tillräckligt mycket smak.

Finhacka alla sillbitar.

Smöra en ugnssäker form. Varva sedan potatis, finhackad sill och stekt lök.

Häll på grädden (med spadet i) över potatisen. Tänk på att grädden inte ska täcka potatisen, utan det ska vara ca 1-2 centimeter kvar (annars bubblar det över).

Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.

Grädda din Janssons Frestelse i 225 grader i ca 1 timme i nedre delen av ugnen (tills potatisen är mjuk och fått en ljusbrun färg).

526491