DILLSILL MED CITRONMAJONNÄS, KRISPIG JORDÄRTSSKOCKA, ÄPPLE & DILL

Portioner 4

INGREDIENSER

Citronmajonnäs

  • 1/2 st citron
  • 1 st ägg
  • 3 dl matolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt

Krispig jordärtsskocka

  • 4 st jordärtsskocka

Äppelvinägrett

  • 1 dl äppelmust
  • 1/2 st citron
  • 3 dl matolja
  • 1 kruka dill
  • 50 gram babyspenat

RECEPT

  • Citronmajonnäs
    Knäck ägget i en bunke, tillsätt senap, zest & juice från citronen samt lite salt. Mixa med stavmixer eller vispa med visp. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med mer salt och citron om det behövs. Blir majonnäsen för lös så kan man alltid tillsätta mer olja.
  • Krispig jordärtsskocka
    Värm fritösen till 160 grader. Hyvla jordärtskockan tunt på en mandolin. Fritera chipsen gyllenbruna i oljan och lyft upp chipsen på en bit papper så överbliven olja kan rinna av. Salta.
  • Äppelvinägrett
    Värm oljan i en kastrull till ca 70 grader. Mixa olja, dill och spenat i en mixer på full fart i ca 3 minuter. Sila oljan genom en finmaskig sil och låt den svalna i kyl eller frys.
    Blanda äppelmust och citronjuice. Blanda lika delar olja som äppelmust. Smaka av med lite salt.
  • Skär sillen i tunna skivor och lägg den i botten på en djup tallrik eller skål. Toppa med lite majonnäs, chipsen och garnera med dill. Avsluta med vinägretten!

Dela