Tonfisk - Skipjack

Skipjacken är en vida spridd tonfisk-sort som simmar i de flesta tempererade vatten jorden över. Den är trygg att äta eftersom beståndet tack vare snabb förökning mår bra trots ivrigt kommersiellt fiske.

Kort fakta om tonfisk

Namn: Tonfisk, skipjack, skipjack tuna, bonit, Katsuwonus pelamis
Familj: Katsuwonus
Utseende och storlek: Mörkt purpurblå rygg, silverfärgade sidor och buk. Längst sidorna löper fyra till sex mörka band. Skipjacken är vanligtvis kring 80 centimeter lång och väger sällan mer än 10 kilo, men betydligt större exemplar förekommer.
Utbredning: Skipjacken lever i alla tropiska och varmtempererade vatten, Stilla havet, mellersta och södra Atlanten och Indiska oceanen.

Från sashimi och sushi till pitabröd och pasta

Kärt barn har många namn – i Sverige kallas skipjacken för bonit. Andra namn är aku, mushmouth, bonito och striped tuna. Inte så konstigt kanske eftersom arten är såpass utbredd och simmar i de flesta tempererade vattnen runt jorden. Den är en av de mindre medlemmarna i tonfiskfamiljen – men vanligt förekommande och den mest konsumerade.

Till skillnad från många andra tonfiskarter kan man oftast äta skipjacken med gott samvete. Den är den mest reproducerande medlemmen i tonfiskfamiljen och det innebär säkra bestånd trots ivrigt kommersiellt fiske. Fisket har på senare tid skett med redskap som minskar bifångsterna av andra arter med känsliga eller hotade bestånd. Särskilt “pole and line”-fiske är gynnsamt mot bifångster.

Skipjackens kött är vida känt och äts i många delar av världen. De kräsna japanerna använder till exempel gärna skipjack i sin sushi och sashimi. När du köper behandlad tonfisk, i till exempel konserv eller som pastej, är det oftast skipjack-kött i förpackningen – oavsett om du är i Buenos Aires eller Hong Kong.

Var kommer tonfisken ifrån?

För oss på Abba är det en självklarhet att jobba med hållbarhet i alla led. All tonfisk vi säljer kommer från hållbara bestånd och är alltid MSC-certifierad. Det innebär att fisken är vildfångad, kommer från starka bestånd och har fiskats med omtanke om havet. All MSC-märkt fisk går att spåra tillbaka till fisket.

Både utbudet och efterfrågan på MSC-certifierad tonfisk har ökat vilket innebär att vi idag har möjlighet att köpa in tonfisk från flera områden. Våra tonfiskprodukter har därför olika märkningar och tillverkningsland beroende av var den fiskats och tillverkats. Det finns information på varje burk för att du ska kunna veta var tonfisken just i din burk har fiskats. Den höga kvaliteten är självklart densamma.

På en del av burkarna finns även en logotype på som ser ut såhär:

Alla burkar med logo från Pacifical ger dig chansen att spåra tonfisken hela vägen ut till kaptenen på båten. Med hjälp av en kod som är tryckt på locket kan du med några enkla klick få aktuell information om var tonfisken är fångad, lära dig mer om fisken samt få namn på kaptenen och båten som har fiskat den. Koden skriver du själv in här.

Du hittar mer information om vår tonfisk under fångstområde.

Fångstområden

All tonfisk från Abba är alltid MSC-certifierad. Det innebär att tonfisken kommer från hållbara bestånd, har fiskats med omtanke om havet och det går att spåra innehållet tillbaka till det MSC-certifierade fisket.
Tonfisken från Abba kommer från tre olika områden;

  • Västcentrala Stilla havet (FAO 71) Kring ön Kiribati
  • Västra delarna av Östcentrala Stilla havet (FAO 77)
  • Maldiverna – Västra Indiska oceanen (FAO 51)

För mer information se avsnittet om våra fångstområden.

Fångstmetoder

  • Västcentrala Stilla havet och västra delarna av Östcentrala Stilla havet: Selektiv ringnot, snörpvad
  • Västra Indiska oceanen: Pole and Line

Tillverkningsområde för Abba tonfisk

Thailand och Filippinerna. Se burk för exakt information.

Beståndets status

Skipjacken är en av de tonfiskarter som inte riskerar att överfiskas tack vare dess snabba förmåga att föröka sig. Fisket är nu uppe i en nivå som bedöms vara maximum för återreproduktion, och de flesta fångstområden värderas som fullt exploaterade.