Lax

Den silverblänkande och förnäma laxen är en riktig kändis i både hav, fiskdisk och på tallriken. Smaken, näringsinnehållet och de många tillagningssätten gör den till ett välkommet inslag på middagsbordet både till vardag och fest.

Kort fakta om lax

Namn: Lax, salmo salar
Familj: Laxfiskar, salmonidae
Utseende och storlek: Färgteckningen går i silver med mörkare gråblå, ibland grönaktig rygg och vit buk. Längs ryggsidan finns oregelbundna mörka fläckar. Laxen kan bli stor, upp till 150 cm lång och väga uppåt 50 kilo. Vanligtvis är de dock mindre än så.
Utbredning: I Sverige finns lax i Östersjön, Västerhavet och i Vänern. Den naturliga utbredningen i Europa sträcker sig till Island, Brittiska öarna och söderut till Portugal, samt österut till Karahavet öster om Novaja Zemlja. Lax finns också i nordöstra Nordamerikas hav och vissa insjöar.

Mångsidig, välsmakande och nyttig

Atlantlax (Salmo salar) är en havsvandrande, anadrom, fisk. Det innebär att den förökar sig i sötvatten men spenderar större delen av sitt liv i havet. Där äter den upp sig för att orka sin vandring upp till de vatten där den själv en gång föddes för att leka. Vandringarna och leken är ofta mycket påfrestande och efter att leken är slut är den en gång så vackra laxen tillfälligt blek, tunn och luggsliten när den flyter med vattnet ut i havet igen. Tillbaka i havet börjar allting om, laxen återupptar jakten på mat för att äta upp sig för nästa lekvandring. Laxen uppehåller sig i fria vattnet på mellan 5–15 meters djup, ibland djupare, där den jagar småfisk och kräftdjur. Till favoriterna bland munsbitarna hör sill, skarpsill och tobis.

Laxen är tillsammans med torskfiskarna den vanligaste fisken på svenska matbord. Inte så konstigt, laxen är god och nyttig och lätt att tillaga. Dessutom kan man tillaga den på väldigt många sätt. Gravad, rökt, grillad, inkokt, ugnsbakad, stekt, halstrad och mald är vanliga axplock ur laxkokboken.

I sortimentet Abba Middagsklart finns många goda gratängsåser som passar perfekt till lax. Vi använder även fin lax till våra laxbullar och laxpastej.

Inköp med omtanke

Vår lax är odlad i Norge. Så långt det är möjligt använder vi ASC-märkt lax, en garant att den är hållbart odlad. Ibland finns inte ASC-märkt lax att tillgå och därför är vissa av våra produkter med lax inte märkta med ASC-märket. ASC-märkt lax är populärt och vi hoppas att tillgången ökar så att alla som vill kan äta ansvarsfullt och hållbart odlad lax.