Abbas goda påsksill behöver många månaders lagring för att mogna, vilket innebär att all Abba sill som i dag finns inlagd har fiskats i områden som vid inköpstillfället var grön- eller gulmarkerad enligt WWF:s fiskeguide.
I våra produkter har vi både Norsk vårlekande sill, men också MSC-certifierad Nordsjösill som fortsatt är grön i WWFs fiskguide. Sill är en produkt som behöver mogna i tunna under lagring, så utöver vad som redan är producerat på burk, har vi ett stort lager av sill i tunnor i vårt bergrum i Kungshamn, som vi nu producerar efterhand som den mognar under hela året. Sill säsongfiskas och närmaste tiden har vi inga nya inköp av sill planerade utan nu är det den inlagda sillen som vi har på tunna som mognar efter hand och tillagas och läggs på burkar.
Havet och fisk ligger oss varmt om hjärtat. Vi vill att all fisk som vi använder kommer från hållbara fiskbestånd. Huvudfrågan här handlar om att fiskestaterna måste komma överens om hållbara fiskekvoter. I förlängningen kommer det att vara av avgörande betydelse att nå en internationell politisk överenskommelse om hur sillkvoterna bör fördelas mellan kuststaterna för att säkerställa ett fortsatt hållbart fiske. Orkla Foods driver genom Fiskbranschens Riksförbund ett aktivt påverkansarbete för att få till stånd en hållbar förvaltning och säkra en hållbar framtid för fiskbestånden.
Vi jobbar också genom WWFs initiativ Hållbar livsmedelskedja med ett gemensamt bedömningsverktyg för sjömat.
Glad sillpåsk önskar vi på Abba!