Matjesmaki:
Koka potatis i saltat vatten. Finhacka charlottenlök. Bryn smöret med charlottenlöken på låg värme. Stompa potatisen, tillsätt det brynta smöret och löken, smaka av med salt o peppar. Blanda samman och låt svalna. Platta ut potatisen till en rektangel (med plastfolie under).
Skär tunna ’stänger’ av matjesfiléerna och lägg dem på potatisen (som en makirulle).
Rulla ihop rullen så att sillen är i mitten. Vira upp i plastfilm så att det blir en fin rulle, fixera och spänn plastfilmen hårt. Ställ in i kylen och låt svalna.
Skär gräslöken i 1 cm bitar och skär dillen grovt. Rulla rullarna i gräslök, persilja, dill och andra fräscha svenska örter.
Toppa makin med tunt skivade rädisor och rostad lök.
Creme fraiche-sås:
Vispa crème fraichen tills den blir hård. Riv citronskal och vänd ner det tillsammans med wasabi i crème fraichen. Blanda.
Morötter:
Hyvla morötter med en potatisskalare eller en mandolin, lägg i kallt vatten för att bibehålla krispighet till servering. Riv ingefära fint ner i en bunke.
Vispa ihop risvinäger, olja och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Tillsätt ingefäran och sesamfröna. Lägg ner morötterna i dressingen några minuter för att ta smak. Ta sen ur från dressingen innan servering.
Gurka:
Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn gyllene i olja och salta lätt. Rör ihop rapsolja, pressad citronjuice, citronskal från en halv citron, vinäger och tunt skivad chili i en bunke. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar.
Halvera gurkan (på längden) och ta bort kärnhuset, skiva till halvmånar (0,5-1 cm)
Vänd ner gurkan ett par minuter innan servering. Sila bort lagen innan servering.
Garnera med smörgåskrasse.