Go Back

ROSTAD VITLÖKSSILL MED BRYNT SMÖR OCH CITRON

Jennifer 'Gottigheter' Eriksson har tagit fram ett recept där vår 5-minuterssill möter rostad vitlök, brynt smör och fräsch citron. Servera den på danskt rågbröd tillsammans med kokt potatis, örter, ägg, västerbottensost, toppa med friterad potatis och säg hej till den mest magiska sillmackan du kan tänka dig!
Rostad vitlökssill med brynt smör och citron

INGREDIENSER

Sill

  • 1 paket Abba 5-minuterssill
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl cremé fraiche
  • 3-4 st vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • 1 citron, zest

Maxad sillmacka (2 st)

  • Lite av sillen du gjorde ovan
  • 2 skivor bröd, förslagsvis danskt rågbröd.
  • 1 ägg
  • 4-5 st små potatisar (3 st att koka, 1-2 att fritera)
  • Lite finhackad rödlök
  • Dill och gräslök
  • Västerbottenost
  • ca 10 g brynt smör
  • Neutral olja att fritera potatis i

RECEPT

  • Rosta vitlöken i ugn med skal på och en skvätt olivolja. 175 grader i ca 30 min.
  • Ta ut vitlöken från skalet och mosa. Blanda den rostade vitlöken med gräddfil & creme fraiche. Zesta i citron, bryn smöret och häll i.
  • Häll av spadet från sillfiléerna och dela i mindre bitar. Blanda ner i rostade vitlökskrämen.
  • Koka 3 potatisar och ett ägg.
  • Fritera 1-2 potatisar genom att skära potatisen i tunna skivor, skär den sedan i tunna tunna stavar. Fritera gyllene i olja, låt rinna av på papper & salta.
  • Finhacka rödlök, gräslök & dill. Skiva två skivor av brödet
  • Lägg på skivad, kokt potatis, rejäla klickar med sill och en ägghalva.
  • Bryn smör och häll över. Lägg på finhackad rödlök, grovt smulad/hackad Västerbottensost och finhackade örter.
  • Avsluta med friterad potatistrassel.

Dela