Sill

Trots att sillen är slank till formen räknas den som fet eftersom den innehåller så mycket bra fetter. Sillen har alltid varit en populär matfisk och bereds på många olika sätt. Stekt, rökt, inlagd eller i form av surströmming. Sill är svensk husmanskost i sin allra finaste form – passar lika bra på en onsdagkväll, en lördaglunch som till de stora högtiderna.

Kort fakta om sill

Namn: Sill, strömming, clupea harengus
Familj: Sillfiskar, clupeidae
Utseende och storlek: Ryggen är mörkt blågrön, sidorna silverglänsande och buken silvrigt vit. Sillen kan bli upp till 45 centimeter, men i våra närhav blir den sällan mer än 30 centimeter.
Utbredning: Simmar längs hela den svenska kusten och i hela Nordatlanten. Från Vita havet, Barents hav och Spetsbergen söderut till Biscayabukten, västerut till Grönland och den nordamerikanska kusten söderut till South Carolina.

En modern klassiker – både till vardags och fest

Sillen har som bekant två namn på svenska. Det som avgör vad fisken kallas är dess fångstplats. Sill som lever och fiskas i Östersjön eller norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas strömming. Sill som fångas på västkusten eller i Skåne kallas rätt och slätt sill.

Sillen simmar i öppna vatten från ytan ned till ungefär 250 meters djup. Sillen trivs i stim och de kan bli mycket stora, vissa kan innehålla mer än en miljard individer. På dagen simmar sillen ofta närmare botten, på natten stiger den i regel upp närmare ytan eftersom den följer sin favoritmat planktondjuren och deras rörelser. Sillen äter även små kräftdjur, fisklarver och mindre blötdjur.

När det ska firas och umgås med nära och kära är sillen nästan alltid med på ett hörn. Och när det ska ordnas en snabb vardagsmiddag eller helglunch är sillen ett lika gott som nyttigt och enkelt alternativ.

Läs mer om sillen i vår Sillskola.

Fångstområden

Vi hämtar vår sill i de kalla vattnen i Nordostatlanten, Norska havet, Nordsjön havet kring Island och en liten del från Skagerrak.

Fiskemetoder

Sillen fångas med redskapen flyttrål eller snörpvad. Eftersom sillen simmar i stora täta stim relativt nära ytan ger fisket rena fångster, och innehåller med andra ord nästan ingen bifångst alls.

Beståndets status

Vi värdera noga och kontinuerligt alla marina bestånd som återfinns i våra produkter. Vill du läsa mer kring vårt arbete med hållbart fiske gör du det här.