Paketkalender - Adventskalender med goda överraskningar

Sommaren är slut och julen står för dörren – och det går snabbare än man tror tills vi är där. Även om vi fortfarande ska ta oss igenom de härliga höstmånaderna innan julfirandet står på glänt, så kan det vara bra att redan nu börja skissa på lite julförberedelser. Julhelgen är ju själva höjdpunkten, men hela adventstiden innan är också mysig med Lucia, pepparkakor, egen inlagd sill och lucköppning. Paketkalendrar, eller adventskalendrar, är ett trevligt sätt att få in julkänslan genom hela december.

Paketkalendrar till jul har ju blivit väldigt populära på senaste tiden och på Abba vill vi naturligtvis också hänga med i trenden. Oftast säljs paketkalendrar redan färdigpaketerade, men vi tycker att det kan vara mycket trevligare att göra en egen adventskalender med presenter i. Paketkalendern kan bli ett mycket underhållande julpyssel att göra själv, eller varför inte bjuda in fler och få härlig kvalitetstid tillsammans?

Var kommer adventskalendern ifrån?

Paketkalendrar kan man säga har sitt ursprung både i de julsockor som man i England fyllde med små presenter och hängde upp framför den öppna spisen innan julafton, och från de tyska adventskalendrarna som började tryckas under början av förra seklet. Till Sverige kom adventskalendern på 1930-talet.

Gör en egen paketkalender eller adventskalender

Det finns ett flertal sätt att skapa sina egna paketkalendrar. Somliga bygger en skattjakt kring upplevelsen och gömmer små paket runt om boendet för varje lucköppning, andra har kvar de gamla, traditionella paketkalendrarna gjorda med tändsticksaskar. Nedan ger vi dig ett ultimat tips på hur du kan bygga en paketkalender på ett nytänkande och hållbart sätt.

Återvinn dina glasburkar på ett nytt sätt

En paketkalender kan egentligen ha vilken form och färg som helst, men på Abba tänker vi gärna hållbart. Varför inte återanvända våra fina sillburkar och göra roliga julpyssel med dem? Alla som har haft dagisbarn vet säkert hur mycket skoj man kan ha med en tom och urdiskad glasburk, om man bara har lite fantasi. Istället för att använda en traditionell papperskalender kan sillburkarna få utgöra hela eller delar av paketkalendern.

Antingen kan man välja att dekorera burkarna delvis och därmed behålla genomskinligheten och fylla med innehåll precis innan ”öppningstid”, eller så är man kreativ och slår in burkarna i silkespapper och/eller målar dem med glasfärg för att verkligen slå in det väntande innehållet. Burkarna kan sedan fyllas med något gott eller roliga små överraskningar.

Beroende på utrymmesmöjligheter kan man antingen hänga upp burkarna med snöre i fönster eller gran, alternativt placera ut dem på ett eller flertal ställen runt om i bostaden.

Julpyssel att göra själv – gör dina egna julklappar

Om du inte har tiden att göra en hel paketkalender kan du istället återvinna sillburkar från Abba till ge-bort-presenter. Att få en egenhändigt gjord personlig present är oftast mycket mer uppskattat än att få en köpepresent. Eftersom våra sillburkar har en rund och fin form är det även enkelt att slå in dem i vanligt paketpapper för att skapa riktigt fina julklappar att lägga under granen. Sillburkarna passar utmärk som paket för exempelvis smycket, så som små örhängen eller ringar. Allt du behöver göra är att fylla burken med lite bomull eller silke och placera sedan smycket längst upp. Ett annat klassiskt val kan vara att göra en fin ljuslykta som du exempelvis kan dekorera med fina snäckor eller glitter. Du kan välja vilket tema som helst genom att variera dekoren med roliga figurer, snören eller varför inte måla lyktan i fina färger.

Ätbara paket

Om du inte vill göra en dekorativ lykta, kan du istället fylla burken med hemmagjord sylt, egen ischoklad eller annat godis som du har gjort själv. Ett annat alternativ som gör presenten väldigt personlig är göra egen inlagd sill i just din favoritsmak. Exempelvis kan du testa att använda vår snabba 5-minuters -sill.

Klappar som värmer hjärtat

Slit-och-släng tidsåldern är över och allt fler vill ha en gedigen present som inte bara blir en hög av papper, plast och annat förpackningsmaterial när alla julklappar är öppnade. På Abba vill vi ge inspiration till alternativa julklappar som är bra både för dig, naturen och plånboken. Det viktigaste med vår adventskalender är att den är gjord med kärlek – du kan vara säker på att mottagaren märker det och vet att du tänker på hen. Att du sedan har lagt ner av din tid på att göra den gör den extra värdefull.