TRE SMARRIGA SILLTAPAS

Tillagningstid
20 minuter

Portioner
6

Ingredienser

Matjes på sked

  • 1 burk klassisk matjes
  • 2 ägg
  • 1 silverlök
  • 100 gram smör
  • 50 gram prästost
  • 1 liten bunte gräslök
  • 1 burk crème fraiche

Sillpotatis

  • 1 burk Sill, välj din favorit t.ex. fransk löksill eller ingefära & lime
  • 6 st små potatisar (färskpotatis eller mandelpotatis)
  • 1 dl cremé fraiche
  • 1 citroner
  • 1 dillknippe
  • 1 st liten rödlök

Silltaco

  • 1 frp sill på 5 minuter (i filéer)
  • 1 frp stora tortillabröd
  • 1 litet huvud romansallad (babygame)
  • 1 liten gurka
  • 1 ask smörgåskrasse
  • Srirachamajonäs

Recept

1

Matjes på sked

Häll av matjessillen i ett durkslag.

Koka äggen i 8 minuter och låt svalna.

Skala och dela silverlöken på hälften, skär silverlöken i steklöksbitar. Smält smöret i en kastrull, lägg ner löken och stek mjukt i smöret. Ta upp och lägg i en bunke.

Bryn smöret så att det blir gyllene.

Vispa crème fraichen så att den blir hård, skär gräslöken fint och vänd ner i crème fraichen.

Riv osten grovt .

Skär äggen i lagom stora bitar och lägg i något passande, t.ex. i en sked, och lägg därefter på osten, löken och sillen, lägg på crème fraichen och ringla över det brynta smöret.

2

Sillpotatis

Koka potatisen med skal och låt svalna. Dela potatisen på hälften och lägg på ett fat.

Vispa crème fraichen så att den blir hård och vänd ner citronskalet från den ena citronen.

Dela löken och skär löken så tunt som det går eller använd en mandolin, marinera upp i citronsaft och lite salt, låt ligga i 15 minuter ca.

Lägg en sillbit på potatishalvorna, spritsa på créme fraichen och löken och toppa med lite dill.

3

Silltaco

Häll av sillen i ett durkslag dela i 1 cm stora bitar.

Dela ner tortillabröden i mindre bitar eller stansa ut med en stansring på ca 10 cm.

Skölj och dela ner salladen i mindre bitar, skala gurka och ta bort kärnhuset skär i 2 cm bitar.

Klipp krassen.

Montera ihop tacon; ta en bit tortillabröd, lägg på en klick srirachamajonäs, sallad, gurka, sill och till sist toppa med en klick srirachamajonäs och till sist krasse.