MIDSOMMARMAT – NYTTIGARE OCH KLIMATSMARTARE ALTERNATIV

Midsommar är en av sommarens höjdpunkter. Dagarna är ljusa och långa, och nätterna varma. Vi binder kransar av midsommarblommor, ställer upp midsommarstången, sjunger små grodorna, umgås, firar solen och långa ljusa nätter. Framförallt är midsommar en högtid centrerad kring festligare mat. Vi på Abba vill därför ge dig lite tips på traditionell midsommarmat som både är bra för miljön och din hälsa.

TRADITIONELL MIDSOMMARMAT

Fisk är ofta en självklar del på midsommarbordet men vi hittar även färskpotatis och röror toppade med färska örter och kryddor. Vissa tar även inspiration från våra andra högtider och man kan därför ibland hitta ägg och olika typer av köttprodukter på midsommarbordet.

Ett vanligt midsommarfirande brukar dock bestå av en traditionsbunden sillunch bestående av olika röror, sillar, ostar, knäckebröd och god dryck. Mot kvällen passar många på att plocka fram grillen.

MIDSOMMARBUFFÉ – KLIMATSMART SILL MED MASSA GODA FETTER

En nyttig och klimatsmart midsommarbuffé behöver inte alls vara svår att slänga ihop. All sill i glasburk från Abba är MSC-märkt vilket betyder att fisken fiskas på ett hållbart sätt. Exempelvis används redskap som ger minimal bifångst. Dessutom har vi även en KRAV-märkt dillsill. Förutom detta är vår fisk fylld med nyttiga fetter så som Omega-3, vilket har flertaliga hälsofördelar.

Här har vi valt ut några exempel på nyttiga fiskrätter som är perfekta för midsommarbuffén.

 

Egen inlagd sill med Abba 5 minuterssill som bas. Det är asiatiska smaker med lime och koriander i.
Egen inlagd sill med Abba 5 minuterssill som bas. Det är asiatiska smaker med lime och koriander i.

Sill med olika smaker

Sill är ett måste på midsommarbordet. Vi på Abba har ett stort urval av färdiga sillinläggningar, perfekt att äta tillsammans med lite färskpotatis eller knäckebröd. Här krävs ingen tillagning alls. Det är bara att servera och njuta! Känner du att du har lite extra tid över kan du dessutom testa att lägga in din egen sill.

En tallrik med matjes från Abba. PÅ fatet finns även ägg, sallad och allt ser gott och fräscht ut. a
En tallrik med matjes från Abba. PÅ fatet finns även ägg, sallad och allt ser gott och fräscht ut. a

Matjessill

En kryddig och god matjessill brukar vara extra populär runt midsommar. Testa exempelvis att avnjuta matjessillen med en snabb och god potatissallad, eller varför inte förbereda ett härligt matjesfat.

Gubbröra på knäckebröd
Gubbröra på knäckebröd

Gubbröra med anjovis

Gubbröra är en gammal klassiker på midsommarbordet. Gubbröra består av ägg, anjovis, potatis, crème fraiche, rödlök, majonnäs, dill, gräslök, salt och peppar.
Börja med att skala äggen, hacka sedan ägg, potatis, rödlök och anjovis i mindre bitar. Blanda ihop detta med crème fraiche, dill och gräslök. Smaksätt sedan med salt och peppar. Gubbröra är extra gott att servera på ett mörkt rågbröd.

SOS-Tallrik är en väldigt traditionell förrätt med smör, ost och sill .
SOS-Tallrik är en väldigt traditionell förrätt med smör, ost och sill .

Knäckebröd, ost och sill

Knäckebröd och en god smakrik ost är också ett väldigt bra alternativ för midsommarbuffén. Servera gärna knäckebrödet med sill eller ett saltat smör för extra smak!

Ansjovispaj gjord på Grebbestad ansjovis.
Ansjovispaj gjord på Grebbestad ansjovis.

Västerbottenpaj eller Ansjovispaj

Västerbottenpaj är en klassisk smördegspaj fylld med västerbottenost och grädde. Detta är kanske den mest tidskrävande rätten då den tar ca. 1 h att tillaga, men ack så populär. Det kan därför vara bra att förbereda pajen dagen innan för att slippa onödig stress.

Ett annat alternativ till den klassiska västerbottenpajen är en smarrig ansjovispaj med ost och härliga primörer såsom sparris, polkabeta, ärtskott och ägg.

Färskpotatis

Färskpotatis är just vad den heter, färsk! Det går därför utmärkt att lämna det tunna skalet på, bara att koka i en kastrull med vatten, salta och servera.

GRILLA FISK - ISTÄLLET FÖR TRADITIONELL MIDSOMMARMAT

Om du inte känner för en midsommarbuffé är grillad fisk ett perfekt alternativ. Både lax, tonfisk och torsk går utmärk att lägga på grillen.
Varför inte testa att slänga på en laxburgare med picklad rödlök och ett gott bröd, eller grillade tonfiskmackor som passar perfekt för midsommarlunchen. En annan enkel klassiker är torsk i folie med sparris och vaxbönor.

MIDSOMMARTÅRTA - UNNA DIG NÅGOT SÖTT!

Efter att ha avnjutit god midsommarmat är det dags för dessert! En klassiker på till midsommarbuffén är midsommartårtan. En midsommartårta bruka ofta toppas med vispad grädde och jordgubbar. Använd en vanlig tårtbotten (färdig eller egengjord). Gör en fyllning på jordgubbs- eller hallonsylt och vaniljsås. Varva fyllningen med tårtbotten och toppa sedan med grädde och jordgubbar, barnsligt gott och enkelt!

Känner du för att hoppa över en söt midsommartårta men ändå vill ha något extra festligt på midsommarbuffén är vår silltårta ett perfekt alternativ!

Tårta som bland annat är gjort på matjessill från Abba, kavring och gräddfil.