MIDSOMMARLEKAR - FÖR DEN PERFEKTA MIDSOMMARLUNCHEN

Det är inte långt kvar till sommarens höjdpunkt, midsommar! De flesta har kanske redan börjat planera både midsommarmat, dryck och gästlista, men förutom att de flesta älskar att äta gott på midsommar är detta en högtid som är starkt förknippad med roliga aktiviteter. Därför vill vi på Abba ge några tips på hur du kan liva upp midsommarlunchen med några midsommarlekar som kommer uppskattas av både äldre och unga.

 

Somrig dag. Bord med en familj i alla åldrar.

MIDSOMMARLEKAR - EN GAMMAL TRADITION

Till att börja med undrar säkert många varför vi firar midsommar och leker midsommarlekar och traditionerna går långt tillbaka i tiden. Midsommarfirandet är en högtid som firas i anslutning till solståndet och har en stark koppling till grönska och rik växtlighet. Runt om i landet brukade ungdomar förr anordna bröllopslekar och andra typer av upptåg under midsommarfirandet och man kan tänka sig att dagens midsommarlekar har sitt ursprung från just detta. Midsommardagen har ursprungligen en anknytning till kristendomen då detta var en dag tillägnad Johannes döparen men numera är dessa kopplingar vaga. Idag är midsommar istället starkt associerat till ledighet och tid att umgås med vänner och familj. Aktiviteter, mat, dans, musik och lekar är därför centrala delar av midsommarfirandet. Man tror att sill blev en populär rätt efter krigstiden då man inte längre åt sill som vardagsmat. Det blev därför extra speciellt att äta just sill och potatis vid finare tillfällen såsom högtider och helger.

BORDSLEKAR VID FEST OCH FÖR MIDSOMMARLUNCHEN

Bordslekar är både enkla och snabba att planera som dessutom kommer att göra det där lilla extra på vilken midsommarfest som helst.
Här kommer vår topp tre lista på bordslekar som passar perfekt vid fest och för midsommarlunchen.

Vem är jag? – Midsommarlek 1

Det här är en perfekt gissningslek som kan sätta igång vilken konversation som helst.
En av gästerna i sällskapet tilldelas en post-it-lapp. På lappen finns ett namn på en offentlig person. Deltagaren placerar sedan denna i pannan utan att läsa på lappen. Gästens uppgift är därefter att med hjälp av de andra gästerna försöka lista ut vilket namn som står på lappen. Detta gör deltagaren genom att ställa ja och nej frågor till övriga deltagare. För att få med alla i sällskapet går man förslagsvis laget runt och ställer en fråga till varje gäst. När personen i fråga har gissat rätt skrivs en ny lapp och nästa deltagare får försöka gissa.

Uppdrag under tallriken – Midsommarlek 2

Ge varje deltagare en regel eller repetitiv uppgift som skall genomföras under middagen. Denna regel placeras under tallriken och är hemlig för alla andra gäster.
Exempel på uppgifter kan vara:
• När en viss person reser sig från bordet ska du plötsligt säga hur mycket du älskar sill.
• Varje gång din bordsgranne sträcker sig för att fylla på tallriken med midsommarmat ska du skrika dennes namn så högt du bara kan.
• Så fort ordet midsommar nämns runt bordet ska du resa dig och gå ett varv runt din egen stol.
Denna lek kan bli hysteriskt rolig och skapar mycket skratt och aktivitet runt bordet. Tänk på att det bara är dina fantasier som sätter gränser.

Midsommarleken avslutas vid slutet av lunchen med att alla i sällskapet försöker lista ut bordsgrannens uppgift.

Frågesport med musik – Midsommarlek 3

Förbered en spellista med dina favoritlåtar. Skriv ner två till tre frågor för varje låt. Extra roligt blir det om frågorna också innefattar sång. Spela därför upp introt för den aktuella låten. Laget som först ställer sig upp och lyckas sjunga rätt refräng tilldelas 1 poäng.

Dela upp gästerna runt bordet i olika lag, gärna i samband med hur bordsplaceringen ser ut för lättare koordinering. Blanda gärna faktafrågor med frågor som innefattar sång för att få en bra dynamik i spelet. När frågesporten är avslutad får varje lag byta svar med varandra för rättning.

BLANDA MIDSOMMARLEKARNA MED MIDSOMMARVISOR

Det blir extra roligt om du varvar midsommarlekarna med några midsommarvisor. Det finns såklart en uppsjö av olika varianter men här har vi samlat ett par klassiska exempel som passar både barn och vuxna.

Uppå källarbacken
Melodi: Uppå källarbacken

Uppå källarbacken, uppå källarbacken
har jag en vän.
Uppå källarbacken, uppå källarbacken
har jag en vän.
Vacker är han, finer är han,
glader är han när han dansar.
Vacker är han, finer är han,
glader är han när han dansar.

Vi äro musikanter
Melodi: Vi äro musikanter
Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg,
vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg.
Vi kan spela filolioliolej
och vi kan spela basfiol och flöjt.
Och vi kan dansa bomfalleralla,
bomfalleralla, bomfalleralla!
Vi kan dansa bomfalleralla, bomfallerallalej.

Små grodorna
Melodi: Små grodorna
Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.
Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.
Kouack-ack-ack, kouack-ack-ack,
kouack-ack-ack-ack-ack.
Kouack-ack-ack, kouack-ack-ack,
kouack-ack-ack-ack-ack.