FIXA FIRREN.

Vill du kunna sätta både god och nyttig mat på bordet, men inte lägga någon längre tid på att laga den? Lycka till! Ja, med fisken alltså. Att laga till en fiskfilé tar nämligen bara några minuter och är så enkelt att några lyckoönskningar förresten knappast behövs.

Dessutom kan du skylla på fisken att du ägnar matlagningen så lite tid. För att fisk ska bli saftig och god är det nämligen nödvändigt med kort tillagningstid. Hur du sedan tillreder fisken beror på hur mycket du lagar, vad för fisk det handlar om och, förstås, hur du vill att den ska smaka.

Låt vår korta guide bena ut det hela lite mer.

Koka fisk

Eller koka och koka, förresten. Fisk ska bara sjuda, eller med andra ord ligga i vatten som håller en temperatur precis under kokpunkten. Om fisken kokar blir den lätt hård och torr. Men sjuda fisk låter ju inte riktigt klokt, och det där med temperaturen är lite väl långt att säga varje gång.
Ungefär en halv matsked salt per liter vatten, och vatten som precis täcker fisken, ger bäst resultat. Du kan också smaksätta vattnet med exempelvis vitpepparkorn eller lagerblad.

Om du har en termometer lägger du fisken i vattnet när det är ungefär 60 grader. Det gör du annars också, men får då gå efter tecken som att det börjar bildas små bubblor i vattnet på kastrullens botten eller att det börjar bli svårt att hålla kvar fingret du stoppat ner i vattnet. Att fisken är klar ser du på att köttet blivit vitt, eller blekrosa och inte längre genomskinligt om vi pratar lax.

Fiskar som passar särskilt bra att ”koka” är exempelvis torsk och sej.

Steka fisk

Fiskfilé som ska stekas bör vara torr, och pannan riktigt varm. Stek med lite matfett och sänk värmen när fisken läggs i pannan så får fisken en vacker och gyllenbrun färg. Om smöret blandas med olja bränner det inte vid lika lätt. Stek filén i cirka 2-3 minuter per sida. Du kan även panera fisken för att få en fin och frasig stekyta. Enkelpanering innebär att du vänder filén i vetemjöl eller ströbröd, och dubbelpanering om du först vänder fisken i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Ett gott tips är att panera i grovt mjöl, hackade nötter, sesamfrön, hackade färska örter eller ägg blandat med riven ost. Små, hela fiskar och alla typer av filéer passar att steka. Panera gärna magra fiskar som torsk och sej. Strömming och lax går också utmärkt att steka.

Grilla fisk

Tänk på att grillgallret ska vara riktigt varmt innan fisken läggs på. Grillar du med kol ska det vara helt grått innan du börjar. Gallret bör vara cirka 30 cm från glöden, och pensla det gärna först med olja så fastnar inte fisken lika lätt. Om du har ett dubbelhalster där fisken kläms fast mellan två gallerhalvor underlättar det också. Fisk behöver inte marineras för att bli mör, men det ger förstås en god smak. Fisk behöver bara marineras i cirka 30 minuter och penslas precis innan grillning. Du kan också pensla på en smakrik glaze. Tunna filéer grillas i 2 minuter per sida medan tjocka grillas i 4 minuter. Lägger du ett foliepaket på grillen tar det cirka 10-20 minuter för fisken att bli klar. Fiskar som är lite fetare och/eller fastare passar bra att grilla, till exempel lax, marulk, havskatt eller annan kotlettfisk.

Fisk i ugn

Att tillreda fisk i ugnen är utmärkt när man ska laga till många. Lägg fiskfilén i en form och täck gärna över med något gott som till exempel pesto och en blandning av smör och hasselnötter eller ört/vitlöksost blandat med crème fraiche. Tillaga i 10-15 minuter i 200-225 grader. Foliepaket är också bra eftersom alla goda smaker du väljer att fylla det med stannar kvar i paketet. Lägg filén i aluminiumfolie tillsammans med exempelvis olika grönsaker och örter. Tillaga i 10-15 minuter i cirka 200 grader. Fiskar som passar bra att tillaga i ugn är hel fisk eller filéer av torsk, kolja, lax, spätta och pigg- och slätvar.

Micra fisk

En fördel med att tillaga fisk i mikrovågsugn är att den bevarar smak och konsistens väldigt bra. Dessutom är det ett snabbt och lätt sätt att laga till fisk när man inte är så många. De flesta typer av fiskfiléer, och även lutfisk, passar bra att micra. För att tillagningen inte ska bli ojämn är det dock viktigt att fiskfilén är jämntjock. Om inte, låt tunnare delar av filén var dubbelvikta. Lägg fisken på en tallrik eller i en form och täck med ett lock. Kör sedan på högsta effekt i cirka 2-3 minuter för 250 gram. Låt sedan fisken stå några minuter så värmen fördelas jämnt.