TORSK

När man säger matfisk tänker många på torsk. Inte så konstigt eftersom den är en av våra mest välbekanta gäster på svenska tallrikar. Tack vare fast spänstigt kött och mild smak passar torsken de flesta smaklökar och kan varieras på nästan hur många sätt som helst.

Kort fakta om torsk

Namn: Torsk, Gadus morhua
Familj: Torskfiskar, gadidae
Utseende och storlek: Torsken ser olika ut beroende på var den lever. Gemensamt för alla torskar är att huvudet, ryggen och kroppssidorna alltid har mörkare, oftast bruna, fläckar på ljusare botten. Buken är vit, fenorna mörka med fläckar liknande dem på angränsande delar av kroppen. Torsken kan bli riktigt stor, längder på 120 cm är inte ovanligt men vanligtvis är torsk vi äter betydligt mindre.
Utbredning: Torsken förekommer i Nordostatlanten från Island ner till norra Frankrike och i Norra Ishavet från nordöstra USA till Vita havet. Den är också en av de vanligaste invånarna i svenska vatten och förekommer från Skagerrak till Bottenhavet.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 358 kJ
kcal: 84
Protein: 20 g
Fett: 0,5 g (varav 0,20 g Omega-3-fett)
Vitaminer: Vitamin D, vitamin B12
Mineraler: Selen

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

Lika god som klassisk på tallriken

Torsk simmar helst nära bottnen och trivs bäst på djup mellan 10-200 meter. Den lever vanligast nära kuster och kustnära hav. Den finns även i bräckt vatten som Östersjön. Torsken är en rovfisk som anpassar sina måltider efter vad som finns tillgängligt och äter fisk och kräftdjur både från bottnen och från det fria vattnet. Beroende på var torsken lever varierar färgtäckningen; torsk som lever områden med mycket bottenvegetation är brun- till grönaktig medan torsk som mest simmar över sandbottnar och på djupare vatten drar åt det gråa hållet.

Torsken har fiskats och ätits i hundratals år. Det är inte så konstigt, eftersom köttet är fast, spänstigt och milt i smaken passar torsken att ugnsbakas, kokas, stekas, grillas, malas eller friteras – bland mycket annat.

 

Fångstområden

All vår torsk kommer från det norsk-arktiska området i Barents hav och Norska havet.
Vi använder ingen torsk från Östersjön, Skagerrak, Kattegatt eller Nordsjön.

 

 

Fångstmetoder

De kommersiella fångstmetoderna är krok, garn, trål och snurrevad.

Fiske med respekt – inköp med omtanke

All vår torsk kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår torsk kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Läs mer om MSC-märkning och certifiering