SJURYGG/STENBIT

Man ska inte låta sig luras av sjuryggens ganska egna utseende. Dess rom skapar nämligen både estetiska och inte minst smakmässiga underverk; salt, frisk och elegant piggar de små kornen upp de flesta maträtter med ingredienser från hav och sjö.

 

Kort fakta om stenbit/sjurygg

Namn: Sjurygg, Cyclopterus lumpus. Hanen kallas även stenbit, honan kallas kvabbso.
Familj: Sjuryggsfiskar, Cyclopteridae
Utseende och storlek: Sjuryggen kan bli upp till 60 cm lång, men är vanligen sällan längre än 50 centimeter. Färgen är svagt flammig och gråaktig med dragning åt grönt, blått eller brunt. Buken är ljusare. Under leken skiftar de ljusare partierna i rött och turkost.
Utbredning: Sjurygg finns längst hela vår kust, utom i nordligaste Bottenviken. Det totala utbredningsområde sträcker sig från Karahavet och Vita havet ned över nordöstra Atlanten till Biscayabukten. Det omfattar även Islands och delar av Nordamerikas östkust och vattnen kring Grönland.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 493 kJ
kcal: 118
Protein: 14 g
Kolhydrater: 3g
Fett: 5,5g (varav 1,2 Omega-3-fett)
Mineraler/vitaminer: Järn, folat

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

Enkel vardagslyx

Sjuryggen är en fisk som med ett karaktäristiskt utseende. Omöjlig att blanda ihop med andra fiskar i våra närhav. Sitt namn har den fått på grund av sina rader av benknutor utefter sidorna. Den trivs bäst i kustnära vatten nära botten på mellan 20 – 200 meters djup där den äter maneter, havsborstmaskar, kräftdjur och småfiskar. Eftersom sjuryggen är en medelmåttig simmare suger den sig hellre fast på stenar med sin sugkopp placerad på främre delen av buken, istället för att simma runt i de fria vattnen.

Sjurygg fiskas främst för rommens skull. Rommen behandlas med saltlake, färgas och säljs under namnet Stenbitsrom, trots att det är honan, kvabbson, som bär rommen. Stenbitsrom är en klassiker i matsammanhang. Med sin salta friska smak sätter den en pigg guldkant på allt från smörgåstårtan och räkpastan till kvällsmackan.

 

Fångstområden

Vår sjuryggsrom kommer endast från MSC-certifierade bestånd runt västra Grönland och Norska havet.

 

 

Fångstmetod

Sjurygg fångas med garn från mindre fiskebåtar.

Fiske med respekt – inköp med omtanke

Sjuryggen vi köper kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår sjurygg kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Läs mer om MSC-märkning och certifiering.

RELATERADE PRODUKTER