SEJ

En lika elegant som underskattad och ofta förbisedd pärla i fiskfaunan som ofta äts i mald eller behandlad form – till exempel i fiskpinnar och gratänger. Med sitt magra och kraftiga kött är sejen ett fullgott alternativ till torsken. Inte minst på grillen.

 

Kort fakta om sej

Namn: Gråsej, sej, Pollachius virens
Familj: Torskfiskar, gadidae
Utseende och storlek: Kraftig och spolformad med olivgrön till grågrön rygg, något ljusare sidor och silvergrå buk. I svenska vatten väger sejen oftast mellan 1–3 kg, men kan bli upp till 130 cm lång och 22 kilo tung.
Utbredning: Nordostatlanten med Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt, Barents hav, vattnen runt Island, Färöarna, Skottland och Irland.

 

Näringsvärde 100g

Energi: 292 kJ
kcal: 69
Protein: 16,5 g
Fett : 0,9g (varav 0,3g Omega-3 fetter)

Värt att bemärka så har samtliga fiskar i vårt sortiment hög halt av protein och Omega-3. Skalan är i förhållande till samtliga våra fiskarter där vissa har mer eller mindre mängd protein och Omega-3.

Välsmakande torskkompis

Gråsejen, Pollachius virens på latin och till vardags oftast sej, är en torskfisk som lever från grundare kustvatten ner till 300 meters djup. Sejen gillar sällskap och lever därför i stim. På dess meny står fiskyngel, sill, skarpsill och kräftdjur som till exempel räkor. Sejen simmar gärna i vatten nära oss – längst hela den svenska västkusten, norska kusten och i Nordsjön. Den är en vanlig matfisk som ofta äts i mald eller behandlad form – till exempel i fiskpinnar och gratänger. Sejen är en mager nästan fettfri fisk med en mild smak som är väldigt lik torskens. Köttet är lite grövre än torskens och passar därför extra bra på grillen.

Fångstområden

Vår sej kommer från Nordsjön och Norska havet.

 

 

Fångstmetoder

Sejen har säsong året om och fångas med garn, krok, trål och snurrevad.

 

Beståndets status

All den sej vi köper in kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår sej kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.

Läs mer om MSC-märkning och certifiering.

RELATERADE PRODUKTER